Svar till Jon Loman om smäktande

Hej Jon!

Tack för ditt mejl – vad tråkigt att du inte längre är nöjd med till P2 Världen!

Vissa lyssnarmejl fastnar i medvetandet och vill inte släppa greppet, och ditt är ett sådant, jag har grubblat på din kritik sedan igår. Berömmet bara dråsar in till kanalen annars i mejl och på Facebook (4,9 poäng av 5 möjliga), så när det väl kommer ett mer kritiskt mejl vill jag/vi verkligen försöka undersöka om det ligger något i invändningarna.
Så håll i dig, för det här blir nog långt :-D

 ”SMÄKTANDE”
Jag har sedan i går fm lyssnat på kanalen många timmar med din kritik ekande i huvudet. Och jag hör en enormt omväxlande musik från hela världen, med allt från de mest ösiga, galna balkanlåtar till de mest sorgsna ballader och allt däremellan, låtar från 20-talet enda till absolut nutid, i alla längder, genrer, former, färger, rytmer och känslolägen.

Smäktande? Jo, det också ibland, men då har det nog lika ofta varit låtar som snurrat sedan 00-talet som nyinlagda. Och är det egentligen fel på smäktande känslor? Smäktande betyder enligt synonym-ordboken

”trånsjuk, längtansfull, kärlekskrank, ljuv, öm, patetisk, romantisk, gråtmild, hjärtknipande, mild, varm, välljudande, insmickrande, nostalgisk, längtansfull, svärmisk, älskogssjuk, kärleksfull, erotisk, amorös, drömmande, drömsk, romantisk, poetisk, lyrisk, känslofull, förälskad, exalterad, överspänd, rörande, patetisk, hjärtknipande, söt, sliskig, honungsdrypande, salvelsefull, sentimental”

Dvs en mängd olika sådana känslor som musik i alla tider och världsdelar givit uttryck för. Jag tror nästan all musik av folkmusikaliska ingredienser kan beskrivas som "smäktande" i någon mening. De flesta av dessa känslor är viktiga i människans liv och borde få höra hemma i musiken menar jag. Det blir alltså svårt att mixa en omväxlande kanal utan att vissa låtar uttrycker något av detta – eller?

Så frågan är i vilken mening du använder begreppet smäktande i din kritik? ”Söt, sliskig” kanske? Men stämmer det om du lyssnar vidare, du kanske bara hörde en kortare stund?


”HELT OINTRESSANTA MELODIER FYLLER NU PROGRAMMET”
Vad är en ointressant melodi, är frågan. Jag har lagt kanalen nu i tre år, och vi har verkligen lagt oss vinn om att bredda, utveckla och förnya kanalen löpande. Sedan 3 år är ett större antal personer inblandade i musikurvalet. Vi samarbetar intimt med Klingan-redaktionen, andra låtar hämtas från andra redaktioners sändningar, från gästprogramledare och andras spellistor osv. För att inte tala om alla lyssnarönskningar vi får och spelar, och alla YouTube-filmer med låtförslag som besökare lägger upp på vår Facebook.

De viktiga artister som präglat kanalen i alla år präglar fortfarande utbudet. Ändå har vi ändå lyckats lägga till ny fantastisk musik från en lång rad nya länder. Från små öar och minoritetsfolk, och tidigare ej spelade språkområden och regioner till stora länder i Afrika, Sydamerika, Asien m fl som tidigare saknades. Och t ex från en hel världsdel som Oceanien.

Vi har kraftigt skruvat upp den svenska och nordiska musiken, breddat antalet musikstilar så att kanalen nu bjuder på mer av jazz och improviserad musik, folkrock, folktronica och indiefolk, experimentell, minimalistisk och komponerad musik, mer modern elektronisk musik t ex sydamerikansk, grekisk, östeuropeisk, fransk, kinesisk, japansk, sydafrikansk osv. Vi har fyllt i saknad historisk musik t ex från de brittiska öarna, Afrika, Asien m fl regioner osv.

Vi drar oss inte ens för att lägga ut upp till 20 minuter långa verk, bara de tål att avnjutas ofta. För att inte tala om att vi numera mixar nästan lika mycket musik med kvinnor som män osv.
Vi har tusentals låtar från hela världen på vår server.

FRÅGOR
Så frågan är vad av allt detta det är du upplever som ointressanta melodier? Vad det är du saknar idag, och som förut var mindre smäktande och mer intressant? Och vad vi bör ta bort?

”BETYDLIGT INTRESSANTARE FÖRR”
Vad är då skillnaden mot för säg 4 år sedan? Förr hördes det mer amerikansk musik i P2 Världen, det hördes klart mer soul, funk och RnB då än idag och musik av män var i majoritet. Vi har tagit bort låtar som ofta hörs i andra radiokanaler, men också daterade äldre poplåtar och långa en- eller tvåackordslåtar där musikalisk struktur saknas mm.

- Kanske är det något av detta du saknar och som du tyckte var mer intressant? Men även soul och RnB brukar ofta kallas just smäktande
- så det kanske är något helt annat du är ute efter?

Jag förstår av ditt mejl att du reagerat på detta under en längre tid, så det vore väldigt fint att höra lite mer om hur du tänker. Vilka artister eller musikstilar du upplever som smäktande och vilken musik du saknar som förr var mer intressant än det vi idag spelar.  

Som du förstår är din åsikt mycket viktig för oss, därav detta långa svar. Jag ser fram emot nya synpunkter från dig, du är varmt välkommen tillbaka!

Och inte minst: Tack att du lyssnar på P2 Världen - trots dina invändningar!

Med vänlig hälsning

Per på P2 Världen