Jätteostron har kommit för att stanna

2:12 min

Japanska jätteostron håller på att breda ut sig längs den svenska västkusten, och det ser inte ut som om varken isvintrar eller elaka virus kan hindra deras etablering.

– Vad vi har fått rapporter om hittills finns de nu från Strömstad ända ner till Öresundsområdet, berättar Åsa Strand, ostronforskare på Sven Lovéns centrum för marina vetenskaper på Tjärnö utanför Strömstad.

Det finns inga tecken på att det kommer att avta.

Japanska jätteostron, med det vetenskapliga namnet Crassostrea gigas, hade över huvud taget inte synts till i svenska vatten förrän en bit in på 2000-talet.

När de dök upp, i början av 2007, kom de via havsströmmar från den danska västkusten, det kan nu forskarna konstatera. De första åren trodde man att hårda isvintrar skulle kunna slå ut dem, men så blev det inte.

– De fick en kraftig minskning under den kalla vintern 2009-2010. Sedan har de återhämtat sig bra. Sommaren 2014 var det jättevarmt, och då lyckades de bra, berättar Åsa Strand.

– Sommaren 2015 fick vi se mycket ostron, innan de reducerades av den här sjukdomen. Men det finns fortfarande mycket mer ostron än innan viruset kom in.

Det var ett herpesvirus, som troligen spridit sig från franska musselodlingar, som tog död på många ostron.

Än så länge vet inte forskarna vilken effekt den här nya arten har på ekosystemet i havet – om den riskerar att slå ut de inhemska ostronen, som är mycket mindre till exempel – eller om det är japanska jätteostron som är orsaken till att blåmusslorna minskar:

– Vi har fått mycket rapporter om att blåmusslorna har minskat, säger Åsa Strand.

– Men ifall det beror på att musslorna missgynnas av klimatförändringar eller om de har trängts undan av de japanska ostronen, det kan vi inte säga.

– Vi har fått rapporter nerifrån Vadehavet om att blåmusslorna missgynnas av klimatförändringar. Men vi vet inte hur det är här.

-De japanska jätteostronen borde också kunna odlas kommersiellt.

Då kan man också använda dem för att hålla vattnet klart och rent i övergödda områden, säger Åsa Strand.

-Jag tycker det är en vettig väg framåt. I min värld skulle man kunna kombinera naturvård med kommersiell odling.

-De är ju väldigt effektiva filtrerare, till och med mer effektiva än blåmusslor.

Äter du själv jätteostron?

– Nej. Jag har svårt för att äta djur som jag jobbar med. Jag får en relation till dem, säger Åsa Strand.