STUDIO ETT FREDAG 15 APRIL

Föräldrarna larmade långt före åtalet

9:10 min

Idag startade rättegången mot den 20-årig man som misstänks för förberedelse till terrorbrott, efter att ha laddat ner manualer och köpt tryckkokare och stålkulor. Det var föräldrarna som larmade. Enligt utredningen har de länge försökt få hjälp av psykiatrin. Reportage av Henrika Åkerman.

Den 15 januari i år ringer en mamma till säkerhetspolisen. Hon är orolig för sin son. Enligt anteckningarna från samtalet har sonen isolerat sig, han är nedstämd och har mycket radikala åsikter. Sonen ska ha sagt att han vill dö i guds namn, och att han är "öppen för att göra något i Sverige".

Hon säger att sonen mår dåligt och behöver hjälp.

Några veckor senare grips sonen, misstänkt för förberedelse till terroristbrott. I början av april åtals han. Enligt åklagaren ska kan ha börjat tillverkningen av en bomb för ett självmorsdåd.

– Uppgifterna är att han skulle spränga sig själv och de som är emot islamiska staten, säger åklagare Ewamarie Häggqvist när hon lämnar in åtalet.

I den flera hundra sidor tjocka förundersökningen framgår att säkerhetspolisen och flera andra myndigheter redan känt till sonen och hans problem i flera månader när mamman ringer i januari.