Kritiserad imam om moskébygget i Halmstad

18 min

Politikerna måste visa att alla människor är lika mycket värda. Det säger imamen Abu Muadh apropå att flera Halmstadpolitiker inte vill sälja mark till en ny moské.

Föreningen har fått många medlemmar och behöver en ny bönelokal, berättar imamen. 

På Abu Muadhs två fredagsböner i dag var det mellan 600 och 700 personer.

– En ny moské skulle betyda trygghet för alla muslimer i Halmstad, säger Abu Muadh.

Nu tvekar politikerna, vad kan du göra för att vinna deras förtroende?

– Vi har många medlemmar som behöver det här och jag tycker att politikerna är skyldiga att visa att alla människor är lika mycket värda, säger Abu Muadh.

I en enkät som P4 Halland skickat ut svarar flera politiker att de är tveksamma till om just köpa Islamiska barn- och kulturföreningen ska få bygga en moské på Fyllinge i Halmstad ska få köpa marken.

Detta på grund av ett uttalande från imamen Abu Muadh, där han i en föreläsning på Youtube pratar om homosexualitet som ett virus. Själv hävdar Abu Muadh att han blivit missförstådd.

– Homosexuella är människor, de är inte ett virus, säger Abu Muadh.

Abu Muadh säger att homosexuella handlingar inte är tillåtna inom islam, men att människorna är det.

– Vi kan inte förändras i den frågan och jag hoppas att ingen förändras i den frågan. För att det här är läran som vi följer, säger imamen.

P4 Halland avslöjade i oktober förra året att imamen Abu Muadh kallat homosexualitet för virus i en föreläsning om barnuppfostran.

Uttalandet väckte många reaktioner. Studieförbundet NBV avslutade samarbetet med moskén och RFSL polisanmälde föreningen.

"Förtroendet är starkt skadat."

Nu kan alltså uttalandet även stå i vägen för föreningens planer på en ny moské på Fyllinge i Halmstad.

– Om det ska gå så långt att moskébygget, att de inte ska få en bönelokal på grund av att jag har missförståtts, så tycker jag att det är synd om politikerna ser det på det sättet, säger Abu Muadh.