Film.

Under sanden - explosiv efterkrigsskildring

1:12 min

En tät, dansk skildring om efterkrigstiden och en modern version av en klassiker går upp på bio i helgen.

Dansk tät skildring av några unga tyska minröjare och deras danska befäl efter kriget. Här är det utsatthet, när sandstränderna ska röjas från tyska minor, jag sitter på helspänn i biofåtöljen, det är intensivt skådespel och det är välberättat. Högsta betyg. (Premiär 15 april).
Betyg: 5


Djungelboken - okej familjeaction men ingen klassiker

För mig klår inte den här nya, helt studioinspelade och datoranimerade Djungelboken den tecknade klassikern (Mowgli är den ende skådespelaren). Det är visserligen snyggt gjort, men mer action än humor och mer fart än tajming. Godkänd familjeaction blir omdömet. (Premiär 13 april).
Betyg: 3


Where to invade next - komik blir allvar i Moores nya dokumentär

Michael Moore ska hjälpa USA att invadera andra länder, men inte med vapen. Istället ska han besöka länder och sno deras bästa ideer, som längre semestrar, föräldraledighet, fri sjukvård, human fångvård osv. Han gör det med humor, som mot slutet blir allvar och riktigt bra. Men det tar tid att komma dit. (Premiär 15 april).
Betyg: 3


Flickan, mamman och demonerna - Osten om ett utsatt barn

Det här är inte en diskbänksskildring, det är teatraliskt, glittrigt och skräpigt på samma gång. Ibland bränner det till i flickans utsatthet med den schizofrena mamman, ibland blir det bara intressant film. (Premiär 15 april).
Betyg: 3

Fler recensioner finns på Björns filmguide.