Barnombudsmannen: Vi måste hitta lösningar som utgår ifrån barnet

0:47 min

Ensamkommande flyktingbarn kan flyttas runt från hem till hem och barnombudsmannen Lisa Skiöld menar att hon har förståelse för flytten men att man måste göra val för barnets bästa.

Att ensamkommande flyktingbarn först placerats i en hemkommun och sedan flyttats till en annan för platsbrist och sedan flyttas tillbaka igen när hemkommunen har plats igen tycker inte barnombudsmannen Lisa Skiöld om. Även fast hon har förståelse för flytten men menar också att man måste göra val för barnets bästa

– Det blev desperata och ibland inte så bra placeringar så en del av de här finns det ju skäl att flytta. Men det finns andra sätt att lösa det på. Vi måste hitta flexibla lösningar som utgår ifrån barnet och inte byråkratin, säger Skiöld

Hon menar även att det inte finns några juridiska hinder för kommunerna att fråga varandra angående att någon tar över barnet.

– Då kan ju kommunen fråga till ex Uppsala: Hej är det okej om ni tar över ansvaret? I och med att vi redan har tagit ansvar för barnet och gett de ett boende och en skolplats, säger Skiöld.