Ishockey

HV71:s Tedenby fokuserar på Tyskland

Fem år efter sin VM-debut kan Mattias Tedenby få chansen igen.


Men HV-forwarden ligger lågt i VM-snacket:

– Mitt fokus är här och nu. Man får ta en match i taget och se om man hänger kvar till nästa samling.

I skuggan av SM-finalserien mellan Skellefteå och Frölunda åker Tre Kronor till Tyskland för två landskamper i helgen.

HV:s kvicksilver Mattias Tedenby är kvar i truppen från matcherna mot Schweiz på hemmaplan i förra veckan, en seger och en förlust. Där var 26-åringen en av de ledande spelarna och blev tvåmålsskytt i 5-1-segern i Ängelholm.

Han gjorde VM-debut som ung, lovande NHL-spelare i New Jersey och tog silver med Tre Kronor 2011. Men NHL-karriären tog aldrig fart och de två sista av totalt fyra säsonger spenderade han mest i farmarlaget. Till förra säsongen vände han hem till HV71. 

Först den här säsongen har han tagits ut i landslaget igen.

– Det är kul att vara med igen. Förra året spelade jag inte så jättebra så då var jag inte värd det. Den här säsongen har det känts bättre, säger Tedenby som gjorde 32 poäng (13 mål+19 assist) för HV71 i grundserien.

Efter helgens matcher kommer Tre Kronors trupp att vässas inför hemmamatcherna mot Ryssland nästa vecka. Då tillkommer bland annat spelare från semifinalförlorarna i SHL och eventuellt NHL-kvartetten Jacob Markström, Adam Larsson, Mikael Backlund och Alexander Wennberg.

16 och 17/4: Tyskland (i Rosenheim och Landshut).
21 och 23/4: Ryssland (Södertälje och Västerås).
27 och 29/4: Tjeckien (i Znojmo).

VM spelas i Ryssland (Moskva och S:t Petersburg) den 6-22 maj. Sverige spelar sitt gruppspel i Moskva och inleder mot Lettland den 6 maj.