Britter i Sverige oroliga att Storbritannien lämnar EU

1:29 min

Det finns ungefär 20 000 britter i Sverige. Många av dem är oroliga vad som händer om Storbritannien lämnar EU, och flera säger att de funderar på att skaffa svenskt pass. 

Spelutvecklaren Benjamin Cousins är både förvirrad och besviken över att Storbritannien ens överväger att lämna EU:

– Det är både förvirrande och nedslående att det är så många britter som vill lämna EU att det överhuvudtaget kunde bli en folkomröstning.

Det är märkligt att det ens hålls en folkomröstning säger Benjamin Cousins. Han är frestad att bara be Storbritannien dra åt helvete och bli svensk:

– Den svenska attityden till Europa liknar mer min egen. Så när det gäller det här dokumentet. Okej, fan ta er! Då blir jag svensk.

Sam Jones som arbetar på en internationell organisation är orolig över att det är så jämnt i opinionsmätningarna.

– Det är en skam att folkomröstningen överhuvudtaget äger rum. Och är oroande att det är så jämnt i opinionsmätningarna. Det är en stor risk att Storbritannien lämnar EU.

Han har redan ett svenskt pass, men vill skynda på att skaffa brittiska pass åt sina barn så de får dubbelt medborgarskap.

– Jag har turen att ha två EU-pass, och vad som än händer har jag fortfarande ett kvar.

Kulturarbetare Gavin Maycroft säger att EU-debatten i Storbritannien är infekterad.

– Debatten luktar illa och känns fel.

Och även han överväger att ansöka om svenskt medborgarskap för att han inte ska hamna utanför EU.

– Det är möjligt att jag för att vara på säkra sidan ansöker om svenskt medborgarskap. Jag vill inte hamna i situationen att jag inte längre är med i EU, säger Gavin Maycroft.