Många krassliga småfåglar vid fågelborden

1:34 min

Många av våra småfåglar smittas av salmonella. Smittospridningen sker ofta vid ostädade fågelbord.

Det är när fåglarna samlas i stora mängder på liten yta som salmonellasmittan lätt sprids. Se till att ingen fågelmat hamnar på marken och städa fågelborden då och då, det skulle hjälpa mycket, säger Carolina Bröjer, som är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA.

I år har väldigt många småfåglar smittats av salmonella. En del fåglar bär bara på smittan och sprider den, men en del blir riktigt sjuka och dör.

Särskilt drabbad är domherren, som smittas av salmonellan och insjuknar i tarminflammation och inflammation i krävan som leder till diarré och såriga matstrupar. Fåglarna dör en långsam död.

– De kan inte svälja ner maten och kan heller inte ta upp näring i tarmen, så de svälter ihjäl, säger Caroline Bröjer.

Vi människor spelar stor roll för smittospridningen, fortsätter hon. Numera matar vi inte bara när vintern är som strängast och det är dåligt med mat i naturen, utan fortsätter att fylla på fågelborden även långt in på våren och i vissa fall också en stor del av sommaren.

Kanske för att det är roligt att se småfåglarna inpå husknuten, resonerar Caroline Bröjer. Men en förlängd säsong då vi matar medför ökad risk för bakterier och parasiter.

För några år sedan dog särskilt många grönfinkar sommartid. Orsaken var en parasit som spreds vid fågelbord och vattenbad i våra trädgårdar.