Semester i militärdiktaturens skugga

5:24 min

En av elva i världen arbetar inom turistindustrin och det är en näring som står för cirka tio procent av världens totala inkomst. Och den bara växer allt mer varje år. Många resor går till länder som styrs av hårdföra diktatorer eller militärer men det verkar inte påverka folks nyfikenhet på landet.

Thailand räknas som ett av världens främsta och största turistländer med cirka 30 miljoner besökare förra året och det ökar trots att landet nu hårdfört styrts av militären i två år. Runt 900 personer har under tiden gripits, förts till militärläger där de utsatts för det militären själva kallar åsiktsjustering. 

Men det har inte påverkat svenskars lust att åka till landet, i fjol åkte drygt 320 000 dit.

För många unga resenärer börjar Asienresan på Khao San Road - gatan som blev känd för den stora allmänheten genom filmen The Beach med en ung Leonardo di Caprio i huvudrollen. Då en sliten gatustump med mest loppiga billiga hotellrum för ryggsäcksresenärer. Nu finns här vanlig hotell, barer och restauranger och en stor souvernirförsäljning med bland annat byxor med elefanttryck och linnen med ölmärkena Singha eller Chang tryckta på bröstet.

Där vid ett gatukök med en mycket upptagen kock som står och lagar paradrätten Pad Thai på löpande band träffar jag Arvikaborna Rebecka Västling och Matti Sundqvist som just påbörjat sin första semester i Thailand. Lite förläget erkänner dom att de inte visste att Thailand just nu är en militärdiktatur och de ryggar lite när jag berättar om metoden med åsiktsjustering.

– Just det ordet låter ju lite som boken 1984, säger Matti.

– Konstigt, jag sa igår till Matti att det ibland känns lite som Korea med stark kontroll överallt, fyller Rebecka i.

– Vi brukar nog veta mer om statsskicket dig vi åker, men just Thailand har jag inte funderat så mycket på. Det beror nog på att vi mest förknippar det med semester och så ser man inte så mycket om det i medierna heller, säger Matti.

– Tänker man på Kina och Nordkorea så vet man ju att de har hårt styre men inte när det gäller Thailand, säger Rebecka.

En bit bort träffar jag Jan och Ina från Stuttgart i Tyskland,, de blir också lite chockade när jag berättar om militärens metoder med åsiktsjustering.

– Låter lite som Nordkorea, säger Ina och Jan håller med men lägger till att den vanliga människan får ju del av våra pengar och det är bra.

Så länge det är lugnt på ytan så verkar landets politiska system inte vara av någon större betydelse för turisten. Och enligt resejournalisten Per J Andersson så har svenskarna under många år byggt upp en inre trygghet av Thailand och därför funderar man inte så mycket på hur landet styrs.

–  Det handlar lite om våra förutfattade meningar och just Thailand är en plats som vi har ett grundmurat förtroende för trots att det både sker dåd och militärkupper, säger Per J Andersson.

Thailand är mycket mån om att föra ut bilden av det trygga turistlandet. Detta trots att det för bara tio månader sedan var ett bombdåd mitt i centrala Bangkok som krävde 20 människors liv. Ett dåd som i vilket annat land som helst hade kallats för terrordåd men det ordet har aldrig nämnts av militärjuntan. Men skulle ett dåd riktas direkt mot ett turistmål, då skulle det nog bli annorlunda, menar Per J Andersson.

– Ja, en bomb mitt på en strand i Phuket, det skulle påverka turismen, absolut.

Men en turistbojkott, det tror han inte på.

– Jag kan irritera mig på att så många reser till länder som saknar demokrati. Här har vi pratat om Thailand men ett annat resemål med ett icke demokratiskt styre är Dubai dit allt fler svenskar reser och det kan irritera mig. Men att börja bojkotta turistmål över hela världen det kan i längden bara innebära att vi får allt mindre kunskap om andra länder i världen.