Joachim Carlström har en egen väg till framgång

7:29 min

Bra träning inför stora tävlingar kan vara svårt att få till för rallyförare. Joachim Carlström har löst det på egen väg. Bokstavligt talat.

Rallyförare får inte testa på allmänna vägar så lösningen på träningsproblematiken blir antingen att tävla sig i form eller att få tillgång till en privat vägsträcka. Det har Gullaboföraren Joachim Carlström, som hårdtränar inför Sydsvenska rallyt.

– Jag har en släkting som förstod problemet att vi rallyåkare inte har någonstans att träna och han släppte till den här sträckan.

Kan träna utan vakter

Joachim Carlström och hans kartläsare Jörgen Norman har tillgång till en 3,5 kilometer lång vägsträcka norr om Kalmar. Det är en vändväg utan stickvägar så det behövs inga vakter i några korsningar.

– Sträckan är både snabb och har två rejäla lyft så vi kan få till inställning av stötdämparna rätt så bra.

Traktor med redskap finns för att underhålla vägen efter testerna. Slitage av vägbanan är annars ett av de främsta hindren för rallykörning, men rätt underhåll ger nästan bättre vägar än innan en tävling och träning, säger Joachim Carlström.

"Dyrt att testa på tävling"

Flera av de främsta förarna på SM-nivå har tillgång till privata teststräckor, för det krävs för att bil och förare ska fungera bra ihop.

– Träning är jätteviktigt för det är jobbigt att sitta bakom ratten och tävla länge och det kan bli dyrt att testa på tävling med resor och anmälningsavgifter, säger Carlström och fortsätter:

– Det är på senare tid jag fått tillgång till den här teststräckan och det skulle jag behövt haft för 10-15 år sedan. Nu ska vi mala på närmaste veckorna så vi är redo för årets höjdpunkt Sydsvenska rallyt.