Ny M-kritik mot Sotenäs kommunalråd: Helt oacceptabelt

3:06 min

Högt uppsatta moderater riktar nu skarp kritik mot Sotenäs moderate kommunalråd Mats Abrahamsson. Enligt nya uppgifter som P4 Väst kan presentera i dag har Mats Abrahamsson vid flera tillfällen uppmanat till att anhängare till Islamiska staten bör skjutas eller avrättas. 

Flera högt uppsatta moderatpolitiker fördömer Mats Abrahamssons kommentarer på Facebook. En som är kritisk är riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng från Lysekil. 

– Jag tycker inte att någon människa ska hota med det ena eller det andra, vare sig man är moderat eller från ett annat parti. Man gör inte det som människa, antingen man är politiker eller något annat. Man gör inte det helt enkelt.

Och då spelar det ingen roll om den man pratar om är våldtäktsman eller terrorist?

– Nej, de får ju ta sitt straff om de blir dömda. Är man förtroendevald politiker måste man vakta sin tunga och använda andra ord, så att det inte kan misstolkas som att man ska skjuta människor, säger Lars-Arne Staxäng (M).

I förra veckan rapporterade P4 Väst om en av Mats Abrahamssons kommentarer på Facebook. I anslutning till en artikel om en misstänkt våldtäkt i Tyskland skrev han "KSP 58", en förkortning för Kulspruta 58.

Kommentaren om KSP 58 har sedan dess tagits bort från Mats Abrahamssons Facebook-sida. Men nu kan vi berätta att den kommentaren inte är den enda som kan uppfattas som våldsam.

"Nackskott vore lämpligt"

I mars 2015 skrev Mats Abrahamsson bland annat att han "skjuter bara IS" och att "bly är nog det enda som biter på dem". En månad tidigare skriver han att "nackskott vore lämpligt".

Vi har pratat med flera högt uppsatta moderater som är kritiska till Mats Abrahamssons kommentarer. Riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall från Västra Götaland vill inte medverka på band men säger att det Mats Abrahamsson har skrivit är "helt oacceptabelt, oavsett vad han menar och oavsett hur det är tänkt att det ska tolkas"

Riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng från Lysekil är noga med att han tycker att kommunalrådet i Sotenäs Mats Abrahamsson är en duktig politiker. Lars-Arne Staxäng säger att Mats Abrahamsson har ett mustigt språk - men att det inte är acceptabelt att uttrycka sig som han har gjort.

– Vi har redan ett väldigt hårt samhälle. Skulle vi öka den här hårdheten genom att döma ut att man ska döda varandra eller skada varandra får vi ett orimligt samhälle. Vi måste kunna hålla den typen av diskussioner eller dömanden borta från våra tungor.

Flera moderatpolitiker som P4 Väst har varit i kontakt med hänvisar till förbundsstyrelsen i Västra Götaland. Ordföranden i regionen Johnny Magnusson vill inte ställa upp på intervju. Vice ordföranden Ann-Sofie Alm säger så här om de nya uppgifterna om Mats Abrahamssons kommentarer.

– Att uttrycka sig på det sättet är såklart inte bra.

Hur påverkar det förtroendet för Moderaterna och för Mats Abrahamsson när det blir känt att det finns inte bara en kommentar som är uttryckt på ett liknande sätt utan flera?

– Hur det påverkar förtroendet för Mats får framtiden utvisa, tycker jag. Hur en sådan här kommentar påverkar förtroendet...det är som jag sa: det är klart inte bra, säger Ann-Sofie Alm (M).

P4 Väst har varit i kontakt med Mats Abrahamsson som inte vill låta sig intervjuas i inslaget.