Polen trotsar EU-kritik - fortsätter utnämna domare

1:52 min

I Polen har parlamentet röstat för att tillsätta ytterligare en domare utvald av regeringen i den just nu mycket omstridda polska författningsdomstolen. Beslutet kommer bara ett par dagar efter att EU-parlamentet riktat hård kritik mot hur Polens regering hanterar domstolen.

Sejmen, det polska parlamentet, röstade på torsdagskvällen igenom utnämningen av ännu en domare till den just nu överfyllda författningsdomstolen som ska fungera som en kontrollinstans för polsk lagstiftning och den demokratiska processen. Men domstolen befinner sig för närvarande i ett närmast laglöst kaos, orsakat av en djup konflikt mellan Polens regering, flera av domstolens domare och oppositionspartierna.

Domstolen har själv dömt ut flera av PiS-regeringens lagändringar om hur den ska arbeta och menat att de strider mot grundlagen.

Regeringen anser att de bara rensat ut politiska tillsättningar som den tidigare regeringen gjort och istället bidrar till en större mångfald bland domarna. Men internationella instanser som Europarådet och nu senast EU-parlamentet har under den senaste månaden ställt sig på domstolens och andra kritikers sida och rått regeringen i Polen att omedelbart börja respektera författningsdomstolens beslut, eftersom den situation som nu råder innebär ett hot mot demokratin och rättsstaten i Polen.

Och inte bara EU-politiker är oroade över utvecklingen i Polen just nu. Även från USA, en av Polens närmaste allierade, har hörts uppmaningar att finna en lösning på grundlagskrisen. Men än så länge syns inga tecken på att PiS-regeringen skulle backa, trots att de tidigare har lovat att lyssna på kritiken från oppositionen och omvärlden.

Före gårdagens beslut om ytterligare en kontroversiell domartillsättning, uttalade sig Polens premiärminister Beata Szydlo om den kritiska resolution som EU-parlamentet just antagit om situationen i Polen.

– Det är en resolution som riktar sig inte mot vår regering utan mot den polska staten, sa hon till den statliga tv-kanalen TVP och anklagade oppositionspolitiker i Polen för att ha exporterat en polsk inrikesangelägenhet till EU.