Gode män: Mora kommun sviker ensamkommande flyktingbarn

2:58 min

Mora kommun sviker ensamkommande flyktingbarn. Det menar gode män som nu JO-anmält kommunen. Detta efter att kommunen flyttat tillbaka barn som rotat sig i andra kommuner.

Förra året flyttade svenska kommuner mer än var tredje ensamkommande barn till andra kommuner.  Men nu vill många kommuner flytta tillbaka barnen igen. En av de kommunerna är Mora. 

Mora är en av de kommuner som nu tar hem över 40 barn från ett boende i Enköping. Detta för att boendet där saknade tillstånd.

Men barnen hade hunnit börja rota sig i Enköping under de månader som de bott där, och nu rycks de upp mot sin vilja, säger deras gode män.
En av dem är Helena Holén:

– Problemet är att pojken inte själv ville flytta till Mora. Han känner att han har kommit in i skolan och han har börjat spela fotboll och fått kamrater. Och han känner sig otrygg med att behöva lämna tryggheten.

Pojken har varit i Enköping sedan början av november och i januari började han skolan.

– Det här har tagit hårt på honom det här, säger Helena Holén.

Kommunen hävdar att boendet saknar tillstånd men Holén anser att det ligger i socialtjänstens ansvar att se till att boendet har tillstånd när man placerar ut barnet där.

– De visste om det här tidigt, att boendet inte hade tillstånd. Så den anledningen tycker jag brister.

Helena Holén och andra gode män har nu JO-anmält Mora kommun på grund av hur kommunen har hanterat det här.

– De har behandlat pojkarna som objekt, inte som personer, säger Helena Holén.

Pia Blomstedt, avdelningschef för stöd och omsorg i Mora kommun, säger att både hon och flera av hennes medarbetare har åkt till Enköping för att informera både barnen och deras gode män.

– Vi kunde säkert ha gjort mer, nu när man tittar på det i efterhand. Det är jättebeklagligt att det blev så.