Wivatts lista

Bob Dylan still going strong inför 75-årsdagen

På Wivatts lista tolkar Bob Dylan sin egen sångarfavorit Frank Sinatra. Även Cyndi Lauper gör ett gammalt örhänge. Plus nytt från tre andra spännande amerikanska artister.

Leif Wivatt är musikjournalist på P4 Göteborg. Varje vecka väljer han ut fem låtar som han av olika anledningar tycker är särskilt intressanta. Du kan lyssna på låtarna i hans lista på Spotify. 

Listan finns i sin helhet på Spotify

 

Bob Dylan – Melancholy Mood

Lite överraskande får vi nu ännu ett Dylan-album med amerikanska standardlåtar framförda i bästa croonerstil. Detta bara ett år efter förra albumet Shadows In The Night och precis som var fallet då har de flesta av låtarna en gång i tiden spelats in på skiva av Frank Sinatra. Den låt du hör på min Spotify-lista är första singel ur det och gjordes av Sinatra ihop med Harry James Orchestra 1939. Just nu är den oförtröttligt turnerande Bob Dylan ute på turné i Japan för att sedan spela i Nordamerika där han har ingen mindre än Mavis Staples med sig som support. Den 24 maj fyller han 75 år och det kommer att firas med två stora Dylan Fest-konserter i Nashville på Ryman Auditorium med massor av gästartister. Albumet Fallen Angels ges ut 20 maj och är sammantaget Bob Dylans 37:e studioalbum.

Laura Gibson – The Cause

En amerikansk singer/songwriter och multiinstrumentalist som fick en del uppmärksamhet för sitt album La Grande 2012, vilket var hennes tredje fullängdare. Laura Gibson har fram till en flytt häromåret till New York varit baserad i Portland ,Oregon där en alternativ rockscen frodats med många spännande artister. Med nya albumet Empire Builder har hon nått ännu en nivå med ett härligt sound fyllt av sköna trum-och stråkarrangemang och ett personligt tilltal som t.ex här på förstaspåret ur albumet. På bakgrundsång hör vi sångerskan Alela Diane och gitarrist är Dave Depper från gruppen Death Cab For Cutie.

Paul Simon – Wristband

Ett nytt album från Paul Simon är alltid en händelse. Vi har vant oss vid att det tar lite tid mellan skivutgivningarna och det kommande albumet, som följer upp So Beautiful Or So What från 2011, är hans blott trettonde soloalbum. Paul har producerat ihop med Roy Halee, en idag 82-årig Grammy-prisad producentveteran som funnits med honom redan på Simon & Garfunkel-tiden. Hela nya albumet Stranger To Stranger är influerat av en viss Harry Partch (1901-1974), en amerikansk kompositör och musikinstrumentbyggare. Här är den rytmiska förstasingeln ur nya albumet.

Cyndi Lauper – Walkin´After Midnight

Den här sångerskan firade stora triumfer på 1980-talet med en rad album och fick hitsinglar som Girls Just Want To Have Fun, Time After Time, True Colors och I Drove All Night, Det har varit lägre profil för henne sedan dess. Det senaste albumet som kom 2010 var det kritikerhyllade Memphis Blues som spenderade tio veckor i topp på Billboards blueslista. Det är Cyndis bäst säljande album sedan 1989 års A Night To Remember. På det kommande albumet Detour är det countrymusik hon gett sig in på, hon kompas av fina musiker som Dan Dugmore, Vince Gill och Willie Weeks och på sångsidan hörs Willie Nelson, Emmylou Harris och Alison Krauss i duetter. Cyndi har länge haft en fascination för sångerskan Patsy Clines repertoar och vi hör henne här göra en av Clines mest kända låtar som i original kom 1957. Cyndi Laupers sammantaget elfte album ges ut 6 maj.

Joe Bonamassa – The Valley Runs Low

Denne amerikanske bluesrock-sångare, gitarrist och låtskrivare har med åren jobbat sig upp till att bli en av bluesmusiken absolut största affischnamn idag. Han föddes 1977 i New Hartford i staten New York och var igång med gitarrspelande i mycket unga år. Redan vid 12 års ålder var han professionell och fick som tonåring spela live med B.B. King. Men lika mycket som han gillade de gamla bluesmästarna var han kraftigt influerad av brittiska rockgitarrister som Eric Clapton. Paul Kossoff och Peter Green. Albumdebuten kom 2000 och sedan dess har Joe Bonamassa gett ut det ena formidabla albumet efter det andra i jämn takt. Oftast med eget material men också covers som i de båda albumen ihop med sångerskan Beth Hart. Inte minst har Joe Bonamassa satsat på att bygga upp sin karriär genom att turnera flitigt och han har numera ett oerhört samspelt band bakom sig. Tillsammans med sin producent Kevin Shirley (meriter från Led Zeppelin ,Iron Maiden och Journey) har han nu spelat in 11 nya låtar i Nashville och här är singelspåret ur nya albumet Blues Of Desperation. 

.