600 skivsläpp till Record Store Day

0:57 min

På lördag är det dags för skivbutikernas egen festdag. I samband med det släpper artister en mängd exklusiva skivor.

Record Store Day startade 2007 i USA och har sedan dess växt sig till att bli en årlig festdag för skivbutikerna. Framförallt med bakgrund av butikernas svårigheter efter den ökande dominansen på marknaden av strömning och digital nedladdning.

– I och med att så många skivbutiker de senaste 10-15 åren har försvunnit är det naturligtvis ett uppmärksammande av att skivbutiken fortfarande är relevant, säger Anders Iwers som arbetar med försäljning och inköp av skivor på Bengans i Göteborg.

Bengans själva är verksamma i storstäder men runt om i landet finns skivbutiker som också kommer att fira dagen. Butiker som enligt Anders Iwers borde uppmärksammas en dag som denna.

– Det finns många butiker, mestadels på entusiastnivå idag. Det finns eldsjälar överallt och det ska man aldrig skoja bort. Det finns massa nischade butiker som verkar i skymundan och det är väl kanske dem man ska lyfta upp.

I den senaste försäljningsstatistiken från Ifpi, en paraplyorganisation för skivbolag, har strömmade musiktjänster nu nått 82 procent av musikmarknaden. Framförallt tas mark från CD-skivan som backade i försäljning med 12 procent, samtidigt som vinylförsäljning fortsätter att öka. 2015 ökade den med hela 54 procent, något Anders Iwers menar påverkar skivbutikerna.

– Ja, dem mörka åren är ju över nu. Det gick ut nu att vinylen hade ökat med 50 procent förra året. Det har varit en ökande trend i 8-10, så för oss är det inget nytt och det finns inga tecken på att det ska vända heller. Så jag ser det som en direkt motreaktion på streamingtjänster, att folk har tröttnat på 40 miljoner låtar på shuffle och vill lyssna på skiva.

Under Record Store Day är också vinylen i extra stort fokus. Dagen har nämligen blivit en tid för artister att släppa exklusiva utgåvor.

– Det har växt jättemycket. Jag har inte några siffror på det men det är över 600 titlar som kommer den här dagen, bara i Sverige. Det är ganska mycket. Sen tillkommer allt som kommer från USA, Holland, England, importgrejerna. De kommer i efterhand men det är lika stort där om inte större, säger Anders Iwers.