Tyskland godkänner rättslig prövning mot satiriker

1:31 min

Den tyska regeringen godkänner den turkiske presidentens begäran att få stämma en känd satiriker. Det meddelade förbundskansler Angela Merkel i ett direktsänd tal i tysk tv.

I flera dagar har det spekulerats i vad beskedet blir och i eftermiddags meddelade förbundskansler Angela Merkel att regeringen tillåter en juridisk prövning.

Hon förklarade också att den föråldrade lag som innebär att det är regeringen som måste ge sitt godkännande när ett utländskt statsöverhuvud stämmer för förtal ska avskaffas.

Men så länge den finns kvar kan Turkiet stämma komikern Jan Böhmermann för hans nidvers. Temat i dikten var just gränsen för yttrandefrihet som han själv avsiktligt överskred med grova sexuellt laddade påstående om den turkiske presidenten. 

Merkels agerande under den allt mer infekterade konflikten och dagens beslut har väckt kritik också inom regeringen.

Den socialdemokratiska koalitionspartnern inte ville godkänna Turkiets begäran om rättslig prövning.

Kritiken mot Merkel handlar bland annat om att hon inte högt och tydligt försvarat grundläggande fri- och rättigheter efter att Turkiet började protestera mot Böhmermanns och tidigare satirinslag i tysk tv.

I sitt uttalande idag upprepade hon flera gånger värdet av press- och yttrandefrihet och att de måste försvaras oberoende av politiska hänsyn.

Det kan uppfattas som ett indirekt svar till dem som hävdar att beroendet av Turkiet i flyktingfrågan har fått förbundskanslern att böja sig för Turkiets president Erdogan.