Fler bolag får kritik från Skatteverket för ränteavdrag

Förutom SCA har ytterligare fem svenska bolag gjort felaktiga ränteavdrag på totalt runt två och en halv miljard kronor. Det anser Skatteverket och Förvaltningsrätten.

Avdragen har i samtliga fall gjorts med bolag i utlandet säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning.

– De har inte fått göra avdrag i Sverige för räntor som härör till ett utländskt bolag. Och det är företrädesvis stora bolag.

Efter uppgiften igår från Sveriges Television att skogsföretaget SCA krävs på runt en miljard i skatt visar det sig nu att även Sandvik och ytterligare fyra mindre bolag sökt ränteavdrag genom ett så kallat filialupplägg. Tillsammans ska bolagen enligt myndigheterna alltså betala omkring två och en halv miljard i skatt eftersom ränteavdragen inte godkänts. Besluten har eller kommer dock överklagas av bolagen som gjort avdragen efter 2008. 

– Oftast är det för att finansiera köp, förvärv eller i samband med stora investeringar.

–Och även då av interna bolag då man köper så att säga till sig själv?

– Ofta är det interna transaktioner i de här fallen, säger Tomas Algotsson.

Rättelse: I Ekot igår sa vi att Förvaltningsrätten fattat beslut om att ränteavdrag som flera bolag, däribland SSAB, gjort inte var tillåtna. Det var en felaktig uppgift. SSAB var inte ett av de aktuella bolagen.