Finnblicken

Fatboy: Vi skulle gärna vara med i en Kaurismäki-film

3:23 min

Det finns ett visst finskt vemod i Fatboys musik och de drömmer om att vara med i Kaurismäkis filmer.

Bandet grundades år 1995 och gav nyligen ut sitt sjätte album Moments. Deras musik klassas ofta som musik med rockabilly och country influenser. Själva anser de däremot att de har en egen stil, att de spelar "fatboy-musik".

– Vissa kallar det för rockabilly, vi säger själva att det är "fatboy-musik". Det är en helt egen stil. Vi försöker i alla fall låta unika, säger Hannu Kiviaho.

Hannu Kiviaho är bandets finska medlem.

Det har funnits rockabilly-inslag i Kaurismäkis filmer, i exempelvis Mannen utan minne. Ser ni någon koppling mellan musikstilen och finskhet?

–  Det finns ett vemod i vår musik som har starka band till Finland, men förstås också till Sverige och resten av norden. Vi är lite vemodiga, säger Jan Lissnils.

– Vi skulle gärna vara med i en Kaurismäki-film! Jag älskar dessutom hans filmer, så det vore perfekt , säger Hannu Kiviaho.

Har ni unga fans också?

–  Absolut, på våra konserter har det alltid kommit mammor och pappor med sina barn, och nu har det börjat dyka upp barnbarn också. Tre generationer dyker upp på våra spelningar och alla sorters människor syns, "all walks of life", säger Joakim Lindahl.

– Allt från 15-åringar till 90-åringar och allt från punkare till tango-älskare kommer på våra spelningar, säger Hannu Kiviaho.