Veckomagasinet 14/4

Hjärnsladd hjälper förlamad – hur är det möjligt?

45 min

En förlamad man i USA har fått rörelseförmågan tillbaka i sina egna fingrar genom att man har kopplat en sladd från hjärnan till armen. Det beskrivs som ett genombrott.

Lars Olson är professor i neurobiologi på Karolinska institutet. Han har forskat om ryggmärgsskador i mer än 30 år och säger att det här är ett genombrott.

– Ja, det tycker jag faktiskt. Det är en spännande studie som är väl genomförd.

Han säger att principen är enkel. Mannen har återfått förmågan att röra fingrarna trots att signaler från hjärnan inte kan nå handen eftersom nervbanorna i ryggmärgen gick av vid olyckan. I stället överförs nu tankarna, eller signalerna, via en sensor som är inopererad i hjärnan.

Signalerna går sedan via en sladd till en elektronisk ärm på underarmen som stimulerar musklerna så att han kan röra fingrarna för att till exempel spela datorspel.

Dessutom handlar Veckomagasinet om att svenska doktorander kan bli så dyra att anställa att det kommer att leda till att vi får färre forskarutbildade i framtiden enligt en debattartikel i Dagens Nyheter i veckan. En av artikelförfattarna förklarar vad de menar och forskningsministern ger svar.

Norsen är en riktig doldis bland våra fiskar. Men den är i själva verket väldigt viktig eftersom den är så vanlig i de stora sjöarna, och vi borde därför utnyttja den bättre.

Vi får också följa med på teater där ungdomar spelar en pjäs om ett ökänt psykologiskt experiment vid det amerikanska Stanford-universitetet.

Programledare är Lena Nordlund