Sexhandeln i Värmland

Värmlänningar i traffickinghärva

2:25 min

I den stora människohandelshärva i Mellansverige som håller på att nystas upp finns flera värmlänningar bland sexköparna. De tre misstänkta kopplare som gripits har tidigare bott utanför Karlstad.

För en månad sedan grep och häktades tre rumänska medborgare i Örebro. De är misstänkta för människohandel och koppleri. Bland annat har en 17-årig flicka körts runt till kunder på olika adresser - i Örebro och andra ställen i Mellansverige.

- Värmland har varit en del av marknadsområdet och man har i ett tidigare skede varit bosatt i Karlstad, säger Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Internationella Åklagarkammaren i Göteborg.

Finns det sexköpare bosatta i Värmland?

- O ja, det gör det.

Det är flera polisregioner som samarbetat och det är en omfattande utredning som pågår. Polisen i Värmland har haft en viktig roll.

- Den analytiker som tagit fram det här är verksam i Karlstad.

Även nationella operativa avdelningen, tidigare kallad rikskriminalen, är inkopplad. Det är nu internationella åklagarkammaren i Göteborg som har hand om fallet.

P4 Värmland granskar sexhandeln i länet. Har du tankar eller egna erfarenheter av sexhandeln? Berätta gärna för oss. Du kan få meddelarskydd om du vill. Se kontaktuppgifter längst ned i artikeln

Under torsdagen ställdes hölls rättegången mot den yngste mannen, en 19-åring, som kört runt den 17-åriga flickan till olika adresser. Åklagaren yrkade på fem till åtta månaders fängelse och utvisning. Enligt advokaten visste 19-åringen inte om att han gjorde något brottsligt. Örebro tingsrätt beslutade att försätta honom på fri fot.

De två som fortfarande sitter häktade, en 36-årig man och 26-årig kvinna, misstänks för att sålt flickan via en eskortsida på nätet. Samtliga tre misstänkta nekar till brott.

Den 17-åriga flickan har fått hjälp av sociala myndigheter.