När går politiker för långt?

13 min

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har fått hård kritik för att han varit på samma middag som ordföranden i den svenska delen av den högerextrema turkiska rörelsen Grå vargarna. Frågan är var gränsen går för vilka personer en politiker får träffa? 

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) bemötte igår i Studio Ett kritiken om att han varit på samma middag som ordföranden i den svenska delen av den högerextrema turkiska rörelsen Grå vargarna. Reaktionerna har varit starka och många ifrågasätter Kaplans förklaringar.

– Jag blev ganska upprörd över att en minister i en svensk regering sitter till bords med representanter för en organisation som Grå vargarna, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan och Helsingborgs dagblad.

Kan politiker överhuvudtaget ha kontakt med personer med extrema åsikter?

– Jag tycker inte problemet handlar om den man träffar, utan det är ju sammanhanget. Det är klart en politiker kan träffa och prata med fascister bara det är transparent och tydligt varför man pratar med en fascist och vad samtalet handlar om och att väljarna vet att man gör det. Men att hamna i en middag och inte ha det tydligt och klart både innan och efter, det gör att man har tappat omdömet, säger Johan Ehrenberg, chefredaktör på Dagens ETC.

– Det är klart att det kan finnas situationer där en minister behöver ha kontakt med personer som har extrema påsikter. Men en trevlig middag för att bryta fastan under ramadan, ungefär som ett julbord, det är ju verkligen inte en sådan situation. Sedan är jag nog benägen att dra gränsen ungefär vid organisationer som använder våld som politiskt medel, säger Heidi Avellan.