Fängelse för vapenrånet i Othem

Två av männen som åtalats för rånet mot en man i Othem döms till fängelse i 4,5 år - den tredje mannen döms till 3 år. Domaren ville fria en av männen.

Det var en natt i december som en äldre man rånades på flera vapen av tre maskerade män som bröt sig in i hans hus i Othem utanför Slite.

Mannen blev hotad, slagen, skuren och skjuten med kolsyrepistol tills han lämnade ifrån sig nycklarna till vapenskåpen.

- Nycklarna för helvete - sen small det, berättade mannen själv under rättegången.

Rånarna kom över fyra hagelgevär, en revolver två pistoler och en bajonett. Bara bajonetten och ett av gevären har återfunnits, med pipan avsågad.

Dagen innan rånet besökte två av de dömda mannen och frågade om vapen och skjutning, en av männen säger att kan tänkte börja skjuta som hobby. Enligt vittnen hade bägge två även frågat andra om vapen.

Den rånade mannen kunde inte peka ut rånarna, eftersom de var maskerade och det finns inga bevis för att det var de tre som gjorde det - och alla tre nekade.

Bland bevisen finns en kofot med offrets blod på som hittades i en av männens bil - en tidigare ostraffad man i 40-års åldern som var mest aktiv i jakten på vapen enligt flera vittnen. Det fanns även spår av den rånade mannens blod på säten i hans bil. Han döms till 4 år och 6 månader i fängelse.

En annan man, strax under 30 hade ammunition och en väska från rånet med offrets blod på i sin bostad och på ett par av hans byxor som låg i 40-åringens bil fanns blod från den rånade mannen. Han nekar och säger att byxorna varit försvunne en längre tid och att han var hemma hos en kompis och hans flickvän i Visby när rånet skedde - vännen bekräftade det under rättegången. Men i polisförhör sa vännen inget om det. Han döms till 4 år och 6 månaders fängelse - men honom vill domaren, rådman Göran Söderström, fria. Han tycker att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen deltog i rånet och vill ogilla åtalet mot honom. Men de tre nämnde männen valde att fälla honom.

Mot den tredje mannen, som också är strax under 30 år, finns inte den typen av bevis - men han var med 40-åringen vid besöket hos den rånade mannen innan rånet. Och nyligen dömdes han till 3,5 års fängelse för ett annat rån där det söndersågade hagelgeväret förekom. Ny döms han till ytterligare 3 års fängelse. Att straffet för honom blir kortare beror på att om båda rånen tagits upp vid samma tillfälle skulle straffet ha blivit 6,5 år.

Tiden kring rånet hade de tre intensiv kontakt via telefon och sms med varandra. Och de har också fått varningar från andra om att polisen är ute efter dem. Sammanlagt en rad indicier som åklagare Mats Wihlborg presenterat för Gotlands tingsrätt - och de valde att gå på åklagarens linje och döma männen för det grova rånet, men domaren ville fria mannen som hade alibi vid tiden för rånet.

Den rånade mannen berättade vid rättegången att han mått mycket dåligt och haft ont av misshandeln han utsattes för. Förutom ersättning för sveda och värk samt kränkning har han begärt ersättning för de försvunna vapnen. Domstolen dömer de tre männen att betala skadestånd på sammanlagt drygt 80.000 kronor till den rånade mannen, varav 40.000 är för den kränkning han utsattes för vid rånet.