Matlagning

Matdamer skapar jobb för nysvenskar

10 min

Matdamerna kallar de sig när de samlas och lagar lunch i sockenstugan i Hackås. Matlagningen som började som ett projekt, men har blivit till fasta jobb.

Varje onsdag och torsdag samlas de, ibland i Svenstakyrkan i Svenstavik, ibland i sockenstugan i Hackås, för att laga mat och sälja lunch. Idag är det Dehab Brhane från Eritrea, Nafisa Igala och Taubit Mohamed Salah från Somalia som har kommit hit. I köket spelas somalisk musik på hög nivå, och bruten svenska blandas med somaliska och glada skratt.

Lite på sidan om står Karin Melinder, som är initiativtagare till Matdamerna, och håller ett öga på allt.

-Jag fick höra att flera av de kvinnor som kommit hit, både kan, och tycker om att laga mat. Så jag gick via Arbetsförmedlingen och fick ett par damer att börja som praktikanter i mitt företag, som jag hade då, berättar Karin.

Idag är Karin pensionär, och Matdamerna har blivit mera ett företag än en praktikantverksamhet. Varje onsdag och torsdag lagar man mat, och serverar lunch. Karin hoppas på att deltagarna, som idag är anställda av henne, ska bli mer och mer självgående, för att en dag kunna ta över verksamheten helt själva.