Finspång

Finspång drabbas av teleavveckling

Hälften av hushållen i Finspångs kommun berörs när Telia avvecklar fast telefoni och bredband för landsbygdsabonnenter. Finspång drabbas tredje hårdast i landet.

Nordanstigs kommun i norra Hälsingland är den plats i landet som drabbas allra hårdast av avvecklingen. Totalt 67 procent av hushållen berörs, därefter följer Eksjö (64 procent) och Finspång (50 procent) när Telia stänger sitt kopparnät i höst.

Enligt tidningen Land Lantbruk och Skogsland, som genomfört granskningen, behöver många enskilda företag i Nordanstig köpa ett mobilt bredband till en kostnad för cirka 20 000 kronor per år. Totalkostnaden blir dock cirka 60 000 kronor de närmaste åren på grund av bland annat ytterligare fiberanslutningar, uppger tidningen.

– Det låter som en väldigt hög kostnad och jag vet inte var de fått den ifrån. Alla berörda företag kommer att kontaktas av Telia och erbjudas alternativ. Kostnaden ska definitivt inte bli högre än den befintliga kostnaden, säger Inger Gunterberg vid Telias pressenhet till TT.