Byggstrejken kan snart vara över

1:58 min

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger nu att han hoppas att en uppgörelse är klar i helgen.

– Ja, går vi i mål under helgen så är det ju arbete på måndag. Men det är en bit kvar. Vi är inte i mål ännu, säger Johan Lindholm.

Sedan i tisdags strejkar 2600 byggnadsarbetare runt om i landet. Arbetsgivarna har varslat om en lockout som skulle beröra 10000 av Byggnads medlemmar med start om en vecka. Tonen mellan parterna har varit hård. Dörren är stängd, har Byggnads ordförande Johan Lindholm sagt när det gäller ändringar i lönesystemet. Inte en decimal över 2,2 procents löneökningar har Ola Månsson på arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier sagt.

Just 2,2 procent är det som kallade märket, den nivå som den exporterande industrin har lagt sig på och som LO och Svenskt näringsliv har rekommenderat. Byggnads har begärt en ökning på 3,2 procent. Men nu säger Byggnads att arbetsgivarna ljuger när de säger att Byggnads krav gällde löner över det så kallade märket.

– Man använder den här lögnen om att strejken handlar om löner och döljer vad det egentligen handlar om - det är attacken på våra lönebranschsystem, säger Johan Lindholm.

Så ni kan tänka er en lönehöjningsnivå på 2,2 procent?

– Ja, i samma andetag som Svenskt Näringsliv och LO sa att det var en rekommendation, och vi fick den kraftfulla låglönesatsning som vi ville ha, och att många grupper nu kan luta sig på 590 kronor i potten - det är klart att det är en trygghet för andra förbund att ha det. Och det är vi väldigt stolta över, det ska byggnadsarbetarna sträcka upp sig för, för de har i allra högsta grad bidragit till det, säger Johan Lindholm.

Men är inte det här väldigt förvirrande, ni har ju talat om 3,2 procent?

– När vi gick hem från en bruten LO-samordning och den här rekommendationen kom, så handlar det om att den här rekommendationen är bättre än den kompromisslösning som vi sa ja till i höstas.