Birgitta Linhart om varm kärlek och kalla konstprojekt

3:03 min

Birgitta Linhart är snö- och iskonstnären vars möte med maken Tim inte bara ledde till varm kärlek utan även till kalla konstprojekt.

Sten, snö, is, Land Art och broderi är hennes signum. Född i Lansjärv, bosatt i Luleå. 

Konstnärssjälen gav sig tidigt till känna och hon togs emot på Sunderby folkhögskolas konstlinje med öppna armar. Men det hela hade redan börjat med jobb som dekormålare på Norrbottensteatern något år innan. 

Mitt i alltihopa tog den argentinska tangon henne i besittning och hon inte bara dansade själv, hon inspirerade, instruerade och frälste mängder av nya tangoadepter i Norrbotten. 

Konstnärsjälen glödde förstås under hela tangoeran och den glöden ersattes fem år senare av en total hängivelse för kall materia. 

Man kunde hitta henne runt klotet i närheten av 66:e breddgraden i färd med att betvinga snö och is och sten. Där i kylan mötte hon en matchande glöd som förvandlade henne från Persson till Linhart. 

Snipp snapp snut så var den sagan inte slut, de tu levde sedan lyckliga här och var i världen och återfinns numera varje vinter i en musikalisk igloo med isande ljuvliga toner. 

Birgitta Linhart, numera producent på heltid för Icemusik i Luleå, är fredagsgäst i P4 Norrbotten. I ljudklippet kan du höra henne berätta om idén till en konserthall i snö och is uppstod och om mötet med maken Tim som ledde till både kärlek och nya konstprojekt. 

Här kan du höra hela intervjun med Birgitta Linhart (tom 160514).