Summerburst: "Svårt att få in kvinnliga akter"

0:24 min

Elektroniska musikfestivalen Summerburst säger sig ha svårt att få in kvinnliga akter till sina festivaler. Nu efterlyser de kvinnliga dj:s med en tävling.

I dag gick Summerburst ut med ett pressmeddelande där de annonserar att de nu skapar en tävling för kvinnor som producerar egen musik. Vinnarbidraget blir officiell festivallåt och vinnaren får chansen att uppträda på sommarens fyra festivaler.

Festivalen har tidigare kritiserats för att det mest är manliga akter men Kristofer Åkesson, kommunikationschef för Live Nation som arrangerar Summerburst, säger att det är svårt att boka kvinnliga dj:s och att det är därför festivalen gör en sådan här tävling.

– Eftersom det är så få idag gör det också att det blir ännu svårare att faktiskt boka de få som finns. Det är såklart väldigt många festivaler som gärna vill se en jämnare fördelning och då är de här få kvinnliga aktiva turnerande ganska svåra att lyckas boka, säger Kristofer Åkesson.

Anna Gavanas, som har skrivit mycket om just kvinnor inom DJ-kulturen menar att det inte borde vara något större problem att hitta kvinnor till festivalscenerna.

– Jag förstår inte att det kan vara svårt idag. Det är bara att vända sig till rättviseförmedlingen om man vill ha hjälp. Det finns ju hur många kända och verksamma kvinnliga producenter och DJs som helst i Sverige. Dom kan säkert få hjälp med det om de har svårt, om de inte har kontakter och inte kan söka själva.

– Kvinnor placeras i ett kvinnofack och blir någon slags B-lag som får tävla mot varandra istället för att mötas och räknas på samma villkor som män.

Linda Nordeman,  Dj på Fredagsmixen i P3, menar istället att det faktiskt är en nischad genre med få stora kvinnliga namn.

– Det är så jävla lätt att gå på dem men gå på de andra festivalerna istället. De som har asbreda genrer och sjukt mycket enklare och ändå inte lyckas få en jämn fördelning.

– Jag hittar fler nederländska duos än vad jag hittar kvinnliga producenter inom just den här genren, Alltså kommersiell house och dancemusik.