Uppvidinge

Elitfönster tvingas skatta för speedwaysponsring

1:17 min

Lenhovdaföretaget Elitfönster tvingas betala skatt för att ha sponsrat två av världens bästa speedwayförare. Detta enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Det är en principiellt viktig dom för hur man ska bedöma skatt för utländska elitidrottare i Sverige.

Nationalekonomen Lars Behrenz vid Linnéuniversitetet i Växjö har läst domen och tidigare undersökt hur elitidrotten påverkar samhället.

– Även reklampengar i termer av reklam som ska vara på kläder och motorcyklar eller på utrustning och så, ska beskattas som inkomst, säger han.

Har det inte gjort det tidigare då?

 – Nej det har varit en liten gråzon där man kan säga att inkomster har beskattats via artistskatt, men däremot har man kunnat sponsra idrottslag och individer med belopp som ska vara reklam, utan koppling till någon inkomst, säger Lars Behrenz.

Sponsring ska beskattas enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som kom förra veckan. Då handlar det om företaget Elitfönsters sponsring av två av världens bästa speedwayförare, där deras logga funnits på förarnas fordon, personliga utrustning och mc-utrustning.

Det handlar om reklam som exponeras inför publik, inte annars. Därför har högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att 50 procent ska beskattas och 50 procent inte.

Det här har tidigare varit en gråzon och Lars Behrenz säger att domen kommer att få principiell betydelse.

– Jag tror det kommer påverka alla dem som sponsrar enskilda idrottsutövare som tennisspelare och friidrottsutövare, alltså alla enskilda sporter. Där tror jag att det här ganska vanligt och de kommer att påverkas av detta.