Skåne

Skånsk beredskap mot mårdhunden

1:30 min

Mårdhunden är en art som ännu inte finns i Skåne, men viltvårdarna håller ögonen öppna. De finns i Danmark.

Länsstyrelsen varnar skåningarna för 16 så kallade invasiva arter, djur och växter som kan skada naturen eller vålla skada för människors hälsa eller ekonomi.

Det största hotet av dessa djur och växter är enligt viltvårdshandläggare Nils Carlsson en art som ännu inte etablerat sig i Skåne, nämligen mårdhunden.

– Det finns en hel del mårdhund i Danmark. Vi försöker att hålla koll, för ska man göra något mot en invasiv art så ska man göra det direkt.

– I södra Finland har groddjuren försvunnit i områdena där mårdhunden finns, de äter upp dem. Fåglar som lägger ägg på marken får ingen häckningsframgång, mårdhunden äter upp äggen, säger Nils Carlsson.

Det är nu fem år sedan länsstyrelsen satte upp kameror på Skånes västkust för att snabbast möjligt kunna ingripa mot mårdhundar som lyckats ta sig till Skåne.

Trots de här åtgärderna är Nils Carlsson tämligen säker på att mårdhunden förr eller senare lyckas etablera sig i Skåne.

Nu är det inte bara mårdhundar i länsstyrelsens sammanställning, utan också djur och växter som utan tvekan nu är bofasta i Skåne, som mördarsnigeln.

– Man borde satt in insatser direkt och inte väntat när de första samtalen kom från Påarp i Helsingborg, säger Nils Carlsson.