P4 Kalmar granskar

Flera problem med låsen på fängelset i Kalmar

1:25 min

Det är inte bara utrymningsvägarna som inte håller måttet på det nu tillfälligt stängda fängelset i Kalmar. Det har också varit problem med dörrar som inte går att låsa upp på anstalten.

Förra veckan stängde Kriminalvården fängelset i Kalmar eftersom att myndigheten ansåg att säkerheten för intagna och personal inte kunde garanteras på grund av brister i brandskyddet.

Nu visar P4 Kalmars granskning att det också har varit problem med dörrar på anstalten.

Två gånger i år har dörrar inne på fängelset inte gått att låsa upp. Den ena incidenten gällde en dörr in till en matsal där nyckeln gick att snurra i låset utan att låskolven åkte upp och först efter flera försök gick låset upp.

Behövde tillkalla låssmed

Så sent som i början av april fick låssmed tillkallas för att personalen skulle kunna komma in i centralvakten. Det tog en timme att få upp dörren från det att det trasiga låset upptäcktes.

Ytterligare tre incidenter med dörrar har rapporterats hittills i år, dessutom var låset till yttergrinden trasigt i november i fjol och gick då inte att låsa.

Fängelset har även fått flera anmärkningar av räddningstjänsten när det gäller bland annat utrymningsvägar vid kontroller de senaste åren.

"Bristerna ska åtgärdas"

Fastigheten ägs av Specialfastigheter där Torbjörn Blücher är affärschef. Han drar lite på svaret när det gäller deras ansvar för brandskyddet på fängelset.

– Det beror på var gränsdragningen går, säger han.

Nu pågår förhandlingar mellan Kriminalvården, Kalmar kommun och fastighetsägaren Specialfastigheter om huruvida fängelset ska kunna göras brandsäkert med fungerande dörrar.

– Det är brister som har uppkommit och tanken är att de ska åtgärdas, säger Torbjörn Blücher.