Ubmeje/Upmeje/Ubmi/Umeå/Uumaja

Umeå kommun beredd öppna samisk förskola

1:42 min

Umeå kommun är i startgroparna för att få igång en samisk förskoleavdelning till hösten. Elva familjer har anmält intresse – nu söker kommunen sydsamisktalande personal.

Umeå kommun hade en förhoppning att starta en samisk förskola redan förra hösten - men då var inte intresset tillräckligt stort.

Nu ser det bättre ut säger utvecklingsledaren Lena Enmark vid Umeå kommun.

- Vi har utbildade förskolelärare som har kännedom om samisk kultur som kan stå för den pedagogiska delen. Men vi behöver någon som talar språket så vi får en sydsamisk språkmiljö för barnen, säger Lena Enmark.

Det är alltså elva familjer som framförallt vill ha sydsamisk förskola som anmält sitt intresse till Umeå kommun, som nu annonserar efter en förskolelärare eller barnskötare.

Nu på torsdag ska kommunen träffa de elva familjerna och en fråga som ska diskuteras är var någonstans avdelningen ska lokaliseras - det är nämligen en av frågorna som är olösta.

David Kroik är en föräldrarna som anmält intresse för en samisk förskola - han säger att det är glädjande att kommunen vill satsa på en samisk förkola.

- Kommunen har en skyldighet att ordna samisk förskola om föräldrarna vill det - och jag är glad över att fler föräldrar också visat intresse, säger Kroik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio