40-åringen kände sig förföljd

1:43 min

Den 40-årige man som misstänks för ett mord och två mordförsök i Forsbäck i Onsala i början av december förra året åtalades i dag vid Varbergs tingsrätt.

Under kvällen för mordet var 40-åringen bjuden på middag hem till den mördade mannen, de båda männen ska enligt förundersökningen ha varit barndomsvänner.

Enligt flera olika vittnesuppgifter var allt som vanligt under middagen, ända fram tills att huvudrätten dukades av. Maten hade bestått av potatis och revben som skurits till med en stor kniv. På väg in från matsalen till köket rycker 40-åringen till sig kniven och sticker ner sin kompis i bröstet så kraftigt att knivens plasthandtag lossnar.

De andra som är på middagen försöker förgäves att återuppliva den mördade mannen. Han förblöder efter svåra skador på hjärtat och lungartären.

Efter mordet ska 40-åringen lämnat huset, tagit med sig en morakniv och en yxa och attackerat en man och kvinna som bor i ett hus mittemot. Dom får svåra skador på huvudet och kroppen men överlever, efter attacken krossar den åtalade mannen deras altandörr och försvinner ut ur huset.

I förhör har han sagt att han inte minns något förrän han sitter med handbojor i en polisbil

Motivet till mordet och mordförsöken vara att 40-åringen känt sig förföljd. Enligt förhör ska han ha trott att någon avlyssnade honom, att det fanns en sambandscentral i huset där mannen och kvinnan bodde samt att den mördade mannen ledde övervakningen.

40-åringen ska en tid innan mordet mått mycket dåligt och ska under den perioden legat inne på psyket i Varberg.

Den 40 årige mannen har genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning och enligt den så led han av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.