JAS Gripen på verkstad hotar rikets säkerhet

1:36 min

Att JAS Gripen blir stående på verkstad kan påverka rikets säkerhet, det menar Allan Widman som är liberal ordförande i försvarsutskottet.

– Det här påverkar hela verksamheten inom flygvapnet och på sikt påverkar det även rikets säkerhet. Och det kan sammanfattas med uttrycket katastrofalt, säger Allan Widman.

Tre plan
Igår rapporterade vi att tre plan som är färdigservade trots det blir kvar på verkstad. Orsaken är att Försvarets Materielverk, FMV, inte löst interna problem som Flygsäkerhetsinspektionen anmärkte på redan före jul.

Försvarsutskottet kräver nu att regeringen omedelbart ser till att FMV löser problemen.

– Situationen är så pass bekymmersam så jag förutsätter att regeringen gör allt som står i dess makt för att så snabbt som möjligt lösa upp det här. Det bör inte dröja mer än några veckor, säger Allan Widman.

Styr upp
Allan Widman kräver nu att regeringen omedelbart ser till att FMV uppfyller Flygsäkerhetsinspektionens krav. De går bland annat ut på att styra upp ansvarsfördelning och roller inom FMV, så att inte säkerheten för JAS Gripen hotas.

Chefen för flygverkstäderna som utför underhållet på Gripenplanen larmade som vi kunde rapportera om redan före jul att han inte kunde utföra sina arbetsuppgifter, på grund av att chefer inom FMV la sig i och styrde beslut över hans huvud.

Problem kvar
Eftersom problemen kvarstår, har inspektionen skärpt tonen. Från och med i tisdags får inte FMV längre utfärda underhållsintyg för JAS Gripen, vilket gör att de blir stående på flygverkstäderna i Såtenäs och Luleå. 

Försvarsministern Peter Hultqvist eller statssekreteraren Jan Salestrand har inte gått att nå, men pressekreteraren Marinette Nyh Radebo säger att Peter Hultqvist är medveten om bristerna på FMV.

– Det är myndigheten FMV som är ansvarig, och vi ser fram emot att de tar fram en lösning inom en nära framtid, säger Marinette Nyh Radebo.