Brister uppdagas när kommuner "städar" bland familjehem

1:02 min

Att det kommer färre flyktingar till Sverige gör att kommunerna nu hinner granska de hastiga placeringar av ensamma flyktingbarn som gjordes förra året. Arboga kommun har upptäckt flera oegentligheter.

I brist på egna familjehem och boenden har Arboga fram till nyligen behövt placera ensamma flyktingbarn på andra håll i landet.

Egentligen ska socialtjänsten besöka alla familjehem för att göra en utredning och bedöma deras lämplighet, innan ett barn placeras där.

Men i höstas, när Arboga fick ta emot fem barn per vecka, hann man inte med det.

Efter årsskiftet har man börjat hinna ikapp med utredningarna, och då har många brister uppdagats.

– Då har vi upptäckt oegentligheter hos en del familjehem, säger Susanne Lundberg, verksamhetschef på individ- och familjeomsorgen i Arboga.

– De har till exempel förekommit med allvarliga saker i kriminalregister och belastningsregister, varit aktuella hos kronofogden och annat som inte är acceptabelt om man är familjehem.

Det har också visat sig att en del som tagit emot barn inte har bott där själva fast de sagt det, utan istället bara upplåtit sitt hem och sedan haft andra personer där, som någon slags personal.

– Vi har upptäckt en hel del konstigheter som gjort att vi behövt placera om ganska många ungdomar, säger Susanne Lundberg.

Har ni kommit ifrån den situationen nu?

– Jag tror fortfarande vi håller på att städa litet grand, men det mesta är gjort nu, säger verksamhetschef Susanne Lundberg till P4 Västmanland.