Så många får kommunala feriejobb i sommar

1:31 min

De kommunala feriejobben som erbjuds för unga har även i år genererat stort intresse. Nyligen löpte ansökningstiderna ut hos flera skånska kommuner och P4 Kristianstad tog därför reda på hur många som får jobb.

I dagarna avslutades ansökningsperioderna för kommunala feriejobb hos flera kommuner runt om i Skåne.

För Kristianstads del kunde man ifrån kommunens håll erbjuda 650 platser fördelade på åtta perioder under sommaren. Varje period ligger på tio arbetsdagar.

I Hässleholm låg antalet lediga platser på 250 stycken, men här var arbetena fördelade på enbart tre perioder på totalt 14 arbetsdagar.

– Jag kanske får jobb. Jag ska på utbildning nästa vecka som badbevakare, så jag kanske får det. Det är ännu inte helt säkert, berättar Fredrik Lundgren som är student på Österänggymnasiet.

Intresset har, likt tidigare år, varit stort. I Kristianstad har man fått in totalt 910 ansökningar och i Hässleholm ligger det på ungefär 350 stycken. Många kommer därför att bli utan arbete i sommar. En som sökte men tyvärr inte fick var Erik Rosengren.

– Jag fick inte jobb antagligen för att jag jobbade förra året och för att jag är ett år äldre än dem som söker första gången i år, säger Erik Rosengren, som även han går på Österänggymnasiet. 

Även i Osby har intresset varit stort där man fått in 170 ansökningar som nu fördelas ut på 130 platser.

Jobben som erbjuds är bland annat inom barn- och äldreomsorg, vaktmästeri, kulturarbete samt park- och trädgårdsarbete.