Skanska stäms i Brasilien

1:49 min

Det svenska byggbolaget Skanska har stämts av den brasilianska staten för sin eventuella inblandning i korruptionsskandalen kring det brasilianska petroleumbolaget Petrobras.

Skanska är ett av sju företag som riskerar att få betala höga böter.

– Vi ser ju väldigt allvarligt på de här misstankarna och utredningen. Men vi vet inte så mycket mer för närvarande, utan vi får följa det här noga under processens gång, säger presschefen Edvard Lind.

Det senaste decenniet har Skanska vid upprepade tillfällen anklagats för att ha mutat sig fram i Latinamerika. Bolaget har klarat sig lindrigt undan när fallen hamnat i domstol.

Men Petrobrashärvan, eller operation biltvätt, som den också kallas riskerar att få större konsekvenser. Nyligen dömdes en av huvudfigurerna, en chef för ett stort brasilianskt byggbolag, till 19 års fängelse och inte ens den tidigare så populäre ex-presidenten Lula da Silva har sluppit undan anklagelser.

Framför allt är det byggbolag som misstänks ha skickat pengar under bordet till chefer inom statligt styrda Petrobras för att vinna affärskontrakt. Pengarna ska till viss del ha slussats vidare till politiker i Brasilien.

Kort efter det att utredningen om Petrobras drog i gång för två år sedan bestämde sig Skanska för att lämna regionen. Det har nu också skett.

– Skanska har ju lämnat hela Latinamerika, sist var det Peru i mars i år, berättar presschefen Edvar Lind.

Även i grannlandet Argentina har en stor korruptionsskandal som till och med döpts efter Skanska pressat byggbolaget. Där ska mutorna ha betalats ut omkring 2005 i samband med att stora gasledningar byggdes.

Häromdagen väcktes fallet Skanska upp på nytt efter att en ljudupptagning godkänts som bevis i en domstol i Buenos Aires. Bevis som pekar på att det svenska byggbolaget kan ha betalat mutor även i Peru.