Kaplan får stöd av partikamrater

1:34 min

Miljöpartiets bostadsminister, Mehmet Kaplan, är i blåsväder efter att det framkommit att han i juli 2015 delade middagsbord med bland annat Ilhan Senturk, ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå Vargarna.

Men förtroendet för Kaplan tycks trots detta vara orubbad hos partikollegorna. Emma Nohrén, miljöpartistisk riksdagsledamot från Lysekil kallar händelsen beklaglig.

– Det fanns väl inget syfte eller uppsåt till detta, säger Nohrén, som tror på partikollegan Kaplans uttalande om att han inte visste vem det var han slog sig till bords med.

Även regionpolitikern, Tony Johansson, från Mellerud ställer sig bakom Kaplan, och menar på att det handlar om brister i rutinerna.

– Mehmet Kaplan är en känd profil i miljöpartiet och vi uppskattar honom, men sedan kan ju även kända profiler dabba sig, och det är väl vad som har hänt här, säger Johansson.

Men detta är inte första gången som Kaplan dabbar sig. 2011 bjöd han in den ökända antisemiten Yvonne Ridley att tala i riksdagen och ursäktade sig sedan för att han brustit i sin bakgrundskontroll.

– Jag tror att man behöver stödja honom i det här med kontroll, svarar Johansson.

Lotta Robertsson Harén, miljöpartistisk kommunpolitiker i Åmål, håller med Johansson och Nohrén om att Kaplan hade behövt ett större stöd vad gäller bakgrundskontroller men funderar samtidigt över det demokratiskta samtalets roll i frågan.

– Hur vill vi ha det? Vill vi bara prata med människor som vi tycker samma som eller vill vi bredda och utveckla oss själva genom att förstå hur andra tänker, som inte tänker som vi? säger Robertsson Harén.