Norrköping

Säpo försökte stoppa 26-åringens terrorresa

Säpo kände till att den 26-årige Norrköpingsbo som nu dödats i Irak tänkte ansluta sig till terrorgruppen IS, uppger källor för P4 Östergötland. Säpo försökte hindra honom från att resa.

Vår kartläggning visar också att Norrköpingsbon började radikaliseras redan vid mycket ung ålder. Redan innan han fyllde 20 år reste han till Syrien för att studera Koranen och sharialagarna. 26-åringens pappa berättar för P4 Östergötland att han var emot sonens resa och utan försökte framgång varna honom för de radikala grupperna.

Efter två års studier i Syrien återvände han tillbaka till Norrköping. Vid den tiden hade inte kriget i Syrien brutit ut och ingen kände till terrororganisationen IS som fortfarande var en del av al-Qaida.

Resan till Syrien blev början på hans förvandling till en mer radikalt islamist. I en intervju med Norrköpings Tidningar 2010 – alltså efter första resan till Syrien – berättade han om sin barndom och beskriver det som stökig, men att han hade hittat sig själv efter att ha börjat praktisera islam. Han uppgav för tidningen att han delvis tillbringade sin tid i Norrköping med att undervisa och föreläsa om islam.

År 2014 valde mannen att på nytt resa till Syrien och syftet var då att ansluta sig till IS. Han blev kontaktad av Säpo som hade fått upp ögonen för honom. De försökte få honom att inte resa till Syrien, men vid den tiden var terrorresor inte förbjudna och därför kunde varken pappan eller Säpo stoppa honom.