Östergötland

Karta över skogsavverkning får miljöpris

1:04 min

På en ny hemsida kan allmänheten se var det kommer att avverkas skog. Under söndagen prisas hemsidans skapare Pierre LeMoine av Naturskyddsföreningen i Östergötland.

Pierre LeMoine får priset Östergötlands natur och miljövårdare 2016 som delas ut av Naturskyddsföreningen i Mjölby idag.

– Du ser ju omkring dig hur skog avverkas i rasande takt. Det påverkar människors sociala värden och mycket av det biologiska livet, många arter blir allt mer ovanliga, säger Göran Toss som är ordförande i Naturskydsföreningen i länet.

Tidigare har inte allmänheten haft möjlighet att känna till och tycka till om avverkning av skog förän det är försent. Men skogskartan.nu som är gratis för alla, visar de anmälningar om avverkning som Skogsstyrelsen får in från markägare. Göran Toss beskriver det här som en återerövring av offentlighetsprincipen.

– Det är en form av demokrati att allmänheten kan yttra sig om man tycker att det går snett på något sätt, säger Göran Toss.

Pierre LeMoine är civilingenjör i datateknik, men han har gjort Skogskartan på sin fritid.

– Det är framförallt att vi vill ge bra föredömen så att folk ser att det går att göra mycket för att hjälpa till, säger Göran Toss.