Bästa batterijägarna finns i Skärholmen

4:30 min

I år har det slagits rekord under miljötävlingen den Stora Batterijakten. En fjärdeklass från Skärholmen har på knappt tre veckor samlat in över 4 ton förbrukade hushållsbatterier. 

Priset Alla Tiders Batterijägare till klass 4 på Alla Nationers Fria Skola i Skärholmen. Klassen har på knappt tre veckor samlat in hela 4,2 ton förbrukade hushållsbatterier.

Det motsvarar i genomsnitt 166 kilo batterier per elev, och är det mesta en klass någonsin har samlat in. 

Idag fick 11-åringarna från Skärholmen motta pris i Stockholms Stadshus, men evenemanget började med en överraskande kupp. Klassen trodde att man skulle på ett urtråkigt mueseibesök, men det slutade med mottagning i Stadshuset, applåder, högtidstal och prisutdelning.

Stora Batterijakten organiseras av Håll Sverige Rent och är en tävling och informationskampanj för Sveriges alla fjärdeklassare. I år har drygt 25 500 fjärdeklassare deltagit och de har tillsammans samlat in över 215,6 ton batterier i hela landet.

Sara, som är elev i klass 4 på Alla Nationers Fria Skola i Skärholmen, säger till P4 Stockholm att det var ett hårt men skojigt arbete att samla in alla batterier.

– Vi knackade på alla dörrar vi kunde, och till sist hade vi fått ihop alla batterier, säger hon.