Tusentals flyktingar flyttas inför turistsäsongen

2:04 min

Just nu håller runt 5 000 asylsökanden på att flytta för att ge plats åt semesterfirande turister.

– Jag måste flytta eftersom alla här ska ut. Jag är verkligen orolig att det nya stället ska vara sämre än det här, säger Solina Safi från Afghanistan som bor med man, tre barn och svägerska i en av dom små campingstugorna med namnet South Dakota precis utanför nöjesparken High Chaparral i Småland.

Som mest har det bott 500 personer utanför parken. Nu är runt 350 kvar, de flesta ska lämna plats åt turisterna i sommar.

Willis Åberg är ansvarig för boendeanskaffning på Migrationsverket, och säger att det just finns platser för dom över 5 000 personer i hela landet som bott på så kallade säsongsplatser.

– Vi får in lite mer än behovet som finns, det gör att det täcker upp för dom platser som vi bland annat måste gå ur.

Den viktigaste orsaken till att det nu går att hitta platser är enligt Willis Åberg att antalet asylsökande har minskat kraftigt sen i höstas. Nu kommer runt 500 i veckan till Sverige. De så kallade evakueringsboendena som användes när det kom som flest är nu i princip tömda, men till hösten återgår Migrationsverket till en högre standard med krav på större yta per person. Då behövs ungefär 20 000 nya platser enligt Willis Åberg.

High Chaparrals avtal med Migrationsverket går ut 8 maj men nöjesparken har nu ansökt om att få behålla runt 100 personer även i sommar berättar platschefen Ali Yehya, som tror att det skulle gynna integrationen.

– Man skulle kunna få det att funka ännu bättre. Om det kommer turister och så finns det flyktingar kvar här. De beblandar sig med svenskarna här, men ser hur olika traditioner sköts, lära sig hur man campar exempelvis.