Sörmland saknar mål för närproducerad mat

1:29 min

Alla kommuner har mål för hur stor del av den mat som köps in som ska vara ekologisk, men saknar ofta helt mål för hur mycket som ska vara närproducerat.

Tillsammans med sin fru driver Mats Sjöstedt en ekologisk gård på Aspö, strax utanför Strängnäs. Men trots att gården bara ligger knappt en mil från stan så säljer de nästan ingenting av det de odlar till Strängnäs kommun trots att de gärna skulle vilja.

För Strängnäs är en av de många kommuner i landet som har tydliga mål vad gäller hur mycket ekologisk mat man vill se i verksamheten, men inga mål alls för hur mycket som ska vara närproducerat.

I en enkät som skickats ut av Sveriges Radios Kaliber svarar alla kommuner att de har mål för hur stor del av maten som ska vara ekologisk under de närmaste åren, men bara Katrineholm och Vingåker har konkreta mål för hur stor del som ska vara närproducerad.

– Strängnäs kommun har fokuserat på hållbara måltider, där ekologisk mat ingår. Lokal mat har ju i sig ingenting att göra med hållbarhet och hållbar produktion, säger Karin Lundell, måltidschef på Strängnäs kommun.

Men Mats Sjöstedts gård då? Den är ju både ekologisk och lokal.

Problemet stavas LOU – Lagen om offentlig upphandling. Den säger att offentliga aktörer, som exempelvis kommuner, inte får diskriminera mellan olika producenter i EU.

Kommunen får därför inte ställa direkta krav på matens ursprung.

Karin Lundell säger att hon gärna ser att det serveras mer närproducerad mat i kommunen. Men då måste man hitta ett sätt att kringgå lagen.

– Italienarna vill gärna köpa italiensk mat, och vi vill köpa svensk mat. När det kommer till LOU vill vi alla komma runt den på något vis, så det är klart att det är ett grundproblem, säger Karin Lundell.