Unionens strejk skjuts upp

1:41 min

På måndag klockan tolv skulle fackförbundet Unionens strejk dra igång. Nu skjuts den upp efter att Almega lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning.

Arbetsgivarorganisationen Almega anser att det är olagligt att strejka om pensionsfrågor och har därför lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning. Nu är det upp till Arbetsdomstolen att utreda frågan innan strejken kan börja. 

– Vi är helt övertygade om att den (fredspliktsinvändningen) inte är korrekt. Vi tror egentligen inte att Almega heller tror på det utan att man gör detta för att jävlas med oss, säger Pierre Svensson, regionchef för Unionen i Göteborg.

– Det är märkligt att de har den uppfattningen. Vår bedömning är att det råder fredsplikt. Om de hade trott att vi bara är ute för att jäklas så hade de ju kunnat vidta stridsåtgärderna utan att låta Arbetsdomstolen pröva det, säger Jonas Stenmo, chefsjurist på Almega.

Arbetsdomstolen behöver några dagar att utreda frågan vilket innebär att medlarna nu får extra tid till att lösa konflikten.

Om det blir strejk berörs ungefär 2000 Unionenmedlemmar i Göteborg. En handfull av dem jobbar på SVT Nyheter Väst. Om det blir strejk tvingas de att ställa in sina lokala nyhetssändningar.

– Personer som är kritiska för sändningen blir uttagna i strejken. Men de flesta på redaktionen är inte uttagna i strejken, därför kommer vi kunna fortsätta vår nyhetsleverans på vår nyhetssajt som är vår första publiceringsplattform, säger Josefin Ziegler, nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Väst.

Effekten av en strejk skulle också kunna bli att SVT:s förberedelser för Eurovision-finalen drabbas.