Ny kraftig jordbävning i Japan

1:22 min

Skalvet hade magnituden 7,0 och inträffade i staden Kumamoto i sydvästra Japan. Minst 15 personer har mist livet, enligt japanska myndigheter fler än 1 000 vårdas på sjukhus.

– Det är många bilder på tv på kollapsade hus och det har varit uppemot 73 efterskalv, säger den svenske journalisten Said Karlsson som följer händelseutvecklingen från huvudstaden Tokyo.

Räddningsarbetet kommer enligt myndigheterna att försvåras av kraftiga regn de kommande dagarna, rapporterar Japan Times. Kärnreaktorer i landet ska inte ha drabbats av skalven.

Epicentrum för skalvet ligger precis under staden, som har drygt 730 000 invånare. Det oroar seismologen Reynir Bödvarsson.

– Det är svårt att säga hur stora skadorna kan bli, men ett skalv i den storleksordningen i närheten av tät bebyggelse är stort, säger Reynir Bödvarsson. 

Att jordbävningen skedde nattetid gör att risken för skador är större, eftersom många då befinner sig inomhus i byggnader som kan rasa.

Men Reynir Bödvarsson säger att medvetenheten om jordbävningsrisken i Japan är stor och i områden med nyare byggnader är faran mindre.

– Vad som är avgörande här är faktiskt hur byggnaderna klarar sig. Om byggnader rasar och folk befinner sig inne i byggnaderna, då är det en allvarlig situation, säger Reynir Bödvarsson.

Den japanska tv-kanalen NHK rapporter att räddningstjänsten har tagit emot ett stort antal samtal från människor som är instängda eller begravda under skadade hus och byggnader.

Omkring 80 personer uppges vara instängda i byggnader eller fast i rasmassor och hela staden Kumamoto är vatten. 70 000 människor har evakuerats från staden och totalt uppges 160 000 hushåll vara utan ström på ön Kyushu.

– Det verkar inte som om hela staden är totalförstörd utan det är mindre och äldre byggnader som har kollapsat, säger Said Karlsson till Ekot under lördagmorgonen.

En by har evakuerats eftersom myndigheterna befarar att en damm i närheten är på väg att brista.

I staden Kumamoto evakueras ett sjukhus eftersom man är orolig för att de ständiga efterskalven kan få byggnaden att rasa.

Efterskalven försvårar räddningsarbetet säger en anställd vid räddningstjänsten i Kumamoto till nyhetsbyrån AFP. 

Den japanska regeringen säger sig anstränga sig till det yttersta för att ta reda på skalvets omfattning och att ge Japans invånare korrekt information.

– Det är möjligt att skadorna sträcker sig över ett stort område, sa premiärminister Shinzo Abe när han anlände till sitt kontor.

Lokala medier uppger att regeringen tänker skicka 20 000 militärer till det drabbade området för att hjälpa till med räddningsarbetet.

Japans metrologiska myndighet utfärdade först en tsunamivarning men har nu tagit tillbaka varningen.

Fredagens skalv var nästan 16 gånger kraftigare än det som inträffade i samma område knappt ett dygn tidigare. I det skalvet, som hade en magnitud på 6,3, omkom nio människor och uppemot 800 skadades. 

Seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala Universitet säger att det positiva med att det inträffat skalv i området helt nyligen är att det kan ha lett till att människor försökt att hålla sig utomhus när den nya jordbävningen ägde rum.

Men det finns också en risk för att byggnader som skadades i den första jordbävningen rasade i det senaste, kraftigare skalvet. I samband med torsdagens skalv evakuerades 44 000 personer.

Japan drabbas ofta av jordbävningar men strikta byggnadsregler gör att de sällan orsakar några större skador. Ett undantag var jordbävningen i mars 2011, som tillsammans med den efterföljande tsunamin orsakade 18 500 människors död.

Texten uppdateras.