Skåne

Kommunpersonal utbildas i sexuell hälsa

3:44 min

Personal som jobbar med ensamkommande barn och ungdomar utbildas i sexuell hälsa i flera skånska kommuner. I Trelleborg var det en gruppvåldtäkt utanför ett transitboende som ledde till att man bjöd in en sexualrådgivare.

I december förra året dömdes två ensamkommande unga för att ha våldtagit en pojke som bodde på samma transitboende som de själva i Trelleborg. Händelsen, där två killar i 17-års åldern våldtog en 14-åring på samma boende, inträffade en bit utanför ett transitboende i Maglarp utanför Trelleborg.

Malmöpolisen har fått in ytterligare två anmälningar om misstänka våldtäkter där både förövare och offer ska vara ensamkommande barn. Ett av fallen har lagts ner då åklagaren anser att bevisen inte räcker för att driva fallet, och det andra som ska ha inträffat på ett boende i början av december förra året är fortfarande under utredning.

Vad gör vi om det skulle hända här? är frågan som kom upp efter gruppvåldtäkten i Trelleborg. Trots att offer och gärningsmän var från ett privat boende som drivs på uppdrag av Malmö stad så fick händelsen konsekvenser även för Trelleborgs kommun.

– Vi kom fram till att agera. Personalen pratade en hel del om vad gör vi om det händer här? Och då bestämde vi här i kommunen att vi skulle utbilda vår personal genom en föreläsning och den föreläsningen genomfördes för alla som jobbar med transitboende, säger Kirsten Silow Örnberg, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Kan du ta några exempel på frågor som ställdes?
– Det var väl mycket "är det här normalt att barn gör si och så", och det var frågor om kultur och kulturskillnader. Mycket egna tankar som personalen hade och gick och funderade på som de fick bra svar på. Det här är upplevelser hos personalen. Känslor, tankar, funderingar och i det har vi mött dem i att ge en föreläsning om detta, vilket har lugnat ner.

Jack Lukkerz var den som utbildade personalen. Han är socionom och sexualrådgivare med många års arbete på RFSU i bagaget.

– Det som lyftes är frågor om hur ska vi förstå det här, vad är det som händer? Är det en våldtäkt, är det ett övergrepp, eller vad är det som har hänt? Hur ska vi prata med ungdomarna om detta, hur ska vi hjälpa dem kring det här? Hur ska vi agera överhuvudtaget som personal?

– Jag tror att många blev tagna på sängen kring detta.

Han har undervisat i sexuell hälsa för ensamkommande barn. Och det kan vara som att undervisa för vilka nyfikna ungdomar som helst.

Men det är samtidigt en särskilt utsatt grupp som missat mycket i skolan, upplevt krig och våld mot sig själv och familjen. Jack Lukkerz säger att det händer att barn tvingas ha sex i utbyte mot bostad, pengar eller för att få skjuts på vägen till Sverige.

– Plus att man kommer till ett nytt land. Man har sin bild av kulturen i det nya landet. Det är mycket man kanske inte förstår, som man inte kan förstå av språkliga skäl men också av kulturella skäl. Det finns ju trots allt en skillnad.

– Vi har olika värderingar i olika länder, det kan lätt bli så att man helt enkelt inte förstår det sociala samspel som vi som växer upp här har koll på.

Han förklarar att många inte har med sig någon sexualundervisning från skolan. Man har med sig kunskap baserad på normer i det landet man kommer från, men det kan också vara myter och fördomar som i vilken kultur som helst.

Jack Lukkerz gamla arbetsgivare RFSU har gått ut med att ensamkommande borde få särskild sexualundervisning på grund av att synen på sex och kön skiljer sig mellan olika länder. Lukkerz håller med delvis. Mer utbildning i sexuell hälsa behövs både för personal ute i kommunerna och för ensamkommande barn, men den måste utgå från deras egna frågor och funderingar istället för att tvingas på dem, anser han.

– Jag tänker att nu lämnar vi en grupp unga i sticket helt enkelt och det får vi inte lov att göra. Det är oetiskt, dumt och farligt på alla sätt och vis så det ska vi inte göra. Det gäller inte någon ungdom överhuvudtaget. Alla ungdomar ska få utrymmet att prata om sexualitet och relationer och det här är en särskilt viktig grupp tycker jag, absolut, säger Jack Lukkerz.

I Malmö startar nu ett nytt projekt för att utbilda ensamkommande i bland annat maskulinitet. Till detta har kommunen anställt en projektledare i sexuell hälsa och första steget är att undersöka behovet av insatser genom enkäter och intervjuer med både personal och barnen. Syftet är att stärka deras självkänsla utifrån det de tidigare varit med om i förhållande till livet i Sverige.

– Situationen i höst när det kom väldigt många medförde också kanske att utredningarna blev haltande, man visste inte lika mycket kring bakgrunden till de här unga, många blev placerade på trånga utrymmen. Det skapade negativa spiraler, mindre gynnsamma förutsättningar för de unga som sedan har resulterat i vissa fall att det har hänt olyckliga händelser, säger Niclas Olsson, utvecklingssekreterare inom sexuell hälsa på sociala resursförvaltningen i Malmö.

Enligt honom är det inte våldtäkten på Malmös boende i Maglarp som lett till att kommunen startar projektet, men det kan förebygga att något liknande händer igen.

– Det stärker lite grann tesen att det här är kanske någonting vi bör arbeta mer med, uppmärksamma bättre. Innan det händer, innan man rycker ut och släcker bränder. Innan det sker saker som man inte riktigt har kontroll över, säger Niclas Olsson.

– Så detta är väl ett sätt att förekomma att det händer istället för att invänta att det eventuellt kommer att hända.