STUDIO ETT MÅNDAG 18 APRIL

Kaplans avgång

29 min

Mehmet Kaplan (MP) lämnar regeringen och avgår som bostadsminister efter fem dagars intensiv kritik, om middagssällskap och kontroversiella uttalanden. Vad var det som avgjorde och vad betyder det här för Miljöpartiet?  

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) kritiseras för att ha deltagit vid samma middag som företrädare för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna och för ett uttalande från 2009 där han jämförde Israels behandling av palestinierna med situationen i 30-talets Nazityskland.

Idag beviljade statsminister Stefan Löfven hans begäran om entledigande. Det var en samlad bedömning som låg bakom hans avgång, sa Stefan Löfven vid en presskonferens.

– Det är ju en förskönande omskrivning för att han tyckte att det här är inte politiskt värt att strida för. Både av rent arbetsmässiga skäl - att den här debatten som blir gör att han inte kan genomföra sitt jobb. Men jag tror också att åtminstone för Socialdemokraternas räkning, fanns det i sak en del av det som framkommit om vad Kaplan gjort och deltagit i, som de tyckte var besvärligt, säger Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator.  

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin säger samtidigt att han har fortsatt förtroende för Mehmet Kaplans värderingar.

– Mehmet är demokrat och antirasist, jag har jobbat med honom i 20 år och jag har suttit med honom när han just har tagit de här svåra diskussionerna om hbtq-rättigheter och mot antisemitism i de miljöer där det är riktigt tufft. Så hans värderingar är genuina, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet.

Däremot tar han avstånd från Kaplans uttalande där han jämför Israels behandling av palestinierna med 30-talets Nazityskland. 

– Sådana uttalanden ska man inte göra, de är på alla sätt fel och Mehmet har också sagt att han aldrig haft för avsikt att bagatellisera eller på något sätt relativisera förföljelsen av judar, säger Gustav Fridolin.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Svedin tycker att det var rätt beslut av Mehmet Kaplan att avgå.

– Det är lite fascinerande det här Miljöpartiet-pratet att man på något sätt har förtroende för honom som person men inte som minister, det är väldigt konstigt hanterat tycker jag, säger Daniel Svedin.  

– Det finns ingen anledning att ha "fullt förtroende" för honom. Han har jobbat med de här frågorna i många år och borde ha koll på det här, säger Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet.

– Han har ett väldigt starkt stöd internt och jag tror att det är det som gör att man ger det här dubbla budskapet nu, säger Maggie Strömberg, journalist på tidningen Fokus och författare till boken "Vi blev som de andra - Miljöpartiets väg till makten".

Jonas Löhn, ordförande för Miljöpartiet i Kalmar, är kritisk till hur media har hanterat kritiken mot Mehmet Kaplan.

– Jag skulle önska att det kunde uppstå en självkritisk debatt inom media hur det fungerar. Jag ser det mest som misstänkliggörande där man plockar fram saker från historien, säger Jonas Löhn, ordförande för Miljöpartiet i Kalmar.