Ölandspoeten Anna Rydstedt flerfaldigt aktuell

8:28 min

Ölandspoeten Anna Rydstedt, som föddes 1928 i Ventlinge, är aktuell på flera sätt just nu. 28 maj invigs nya konstverk längs en vandringsstig i hennes spår, hon ingår i en utställning på Kalmar Konstmuseum och i dagarna har en dokumentärfilm premiär.

Ylva Magnusson, som själv är konstnär uppväxt på södra Öland, har gjort filmen med hjälp av bilder ur Anna Rydsteds privata fotoalbum, hennes dikter och intervjuer med vännerna och kollegorna Nina Södergren och Lennart Sjögren.

Dessutom berättar Anna Rydstedst systerson Rudolf Rydstedt om familjen och mosterns liv.

Anna Rydstedt växte upp tillsammans med en frånskild mamma som både drev ett lantbruk och ensam fostrade sina två döttrar. Barnen uppmuntrades att studera vidare.

– Mormor prenumererade till exempel på Stockholmstidningar och sådant, berättar Rudolf Rydstedt i Ylva Magnussons film.

Anna Rydstedt läste i Lund och ville egentligen bli präst, något som var omöjligt för en kvinna då.

– Det var en tid, när jag kan tänka mig att det inte var helt lätt att slå sig fram som kvinna, säger Ylva Magnusson.

Besvikelsen över att hon inte fick bli präst blev istället till diktsamlingen "Bannlyst prästinna". Hennes poesi kännetecknas av en sorts naivistisk enkelhet, där naturen på Öland och bondelivet skildras konkret, men med många djupa undertoner. Hon gav totalt ut åtta diktsamlingar, fick författarlön och skrev in sig i den nordiska kvinnolitteraturhistorien.

– Hon kom tidigt med en egen röst, säger Lennart Sjögren i filmen, som har premiär under Litteraturveckan i Mörbylånga kommun. Den visas på biblioteket i Degerhamn den 20 april.

28 maj inviger dessutom Anna Rydstedtsällskapet, som bildades 2009, fyra nya konstverk längs vandringsstigen som har anlagts i poetens spår. Anna Rydstedt dog 1994 och ligger begravd på kyrkogården i Ventlinge.