Tema: Cancer

Experten slår hål på myter om cancer

4:37 min

Mobiler, BH:ar, socker och tandkräm. På nätet florerar det mängder av tips på vad man bör undvika om man inte vill ha cancer. Men vad är myt och vad är sanning? 

Jan Zedenius som är chefsläkare på Sophiahemmet i Stockholm hjälper oss att slå hål på några av de myter om cancer som florerar i folkmun och på nätet. 

Myt eller sanning att man får man cancer av: 

...att prata mycket i mobiltelefon? 

  • Myt. Studier har däremot visat ett visst samband mellan användning av mobiltelefoner och godartat tumör. Men inte cancer. 

...att använda BH eftersom bygeln stryper lymfsystemet så att gifter stängs in i brösten? 

  • Myt. Inget veteskapligt underlag stöder det. 

...att äta socker?

  • Oklart. Forskning har visat att vissa odlade celler i labb växer bättre när man tillsätter socker. Det finns dock inte tillräckligt mycket forskning för att säga att det här är en sanning hos människor men jag kan inte heller avfärda det som en myt. 

...att borsta tänderna med flourtandkräm?

  • Myt. Det är en gammal amerikansk studie som visade att barn med högt flourintag hade ökad risk för skelettcancer. Men det har ingen studie visat sedan dess. 

Myt eller sanning att man kan förhindra cancer genom att äta blåbär, grönt te och vitlök?

  • Myt. De varken förhindrar eller orsakar cancer. De innehåller antioxidanter som har framställts som väldigt nyttigt. Men de kan också ha vissa negativa effekter på visas cancertillstånd. Men man ska inte vara rädd för att äta de här sakerna. 

...att en huvudvärkstablett om dagen förhindrar cancer?

  • Det finns ett korn av sanning i det eftersom acetylsalicylsyra som ingår i bland annat Bamyl kan ge mindre risk för bland annat en typ av grovtarmscancer. Just nu pågår en stor studie för att ta reda på om det säkert är så.