Fransförlängning kan ge allergireaktioner

2:46 min

De kemikalier som finns i limmet som används vid fransförlängning kan ge allergiska besvär. Det är viktigt att limmet inte kommer på huden och att de som utför jobbet använder skyddsutrustning så som munskydd. 

Cyanoaktrylater heter det ämne som är allergiframkallande. Samma ämne används bland annat i industrier och därför är det vissa regler som fransstylister måste förhålla sig till, eftersom de utsätts för det varje dag. De måste använda skyddsutrustning så som munskydd och ha tillgång till ventilation i rummet. 

– Så länge man inte sätter limmet på huden som en utbildad stylist inte ska göra, så är det inga problem. Man kan få allergi men det är väldigt ovanligt. Vi blir också rekommenderade att årligen göra en spirometri och gå igenom andningsprover, mer för att se hur det utvecklas, säger Angelica Tjernström som arbetat som fransstylist i tre år. 

Som stylist själv använder vi munskydd, eftersom det är starka ångor. Det är inget som är farligt, men det kan vara irriterande i luftvägarna. 

I salongen där hon jobbar har det kommit in kunder som har gjort fransförlängningar som har misslyckats. 

– De kan komma med fransar som sitter på huden, och de ska ju sitta på fransarna. Det som kan uppstå är rodnad, uppsvullnad, irritation, klåda, en risk att man tappar sina egna fransar, och allergi i framtiden.

Angelica Tjerström säger att det är säkert att göra fransförlängning, men att det är viktigt att välja en fransstylist som är utbildad och vet vad den gör. 

Oftast är det de som gör det svart som inte har någon utbildning. 

– Det är bra att kolla referenser. Det är kanske inte jättevanligt men det finns de som sitter hemma och tycker att de vet hur de gör fransar. Det är inget man ska göra. Risken med att gå till någon som gör det svart är att du inte kan få något kvitto, inga garantier och du kan inte begära pengarna tillbaka, säger Angelica Tjernström.